RSS
 

Jahodove knedličky

04 lut

Nie trzeba mieszkać w Czechach, żeby wiedzieć, że niekwestionowanym królem czeskiego stołu jest knedlik – słona pyza podawana w plastrach do mięsa, kapusty czy gulaszu. Można go więc dostać każdego dnia, w każdej restauracji bez najmniejszego problemu. Nie o nim będzie jednak dzisiaj mowa, lecz o knedliczkach – słodkich kluskach z owocami, które są jadane równie często, co inne potrawy, a na pewno częściej niż w Polsce. Można je wyrabiać na ziemniaczanym, drożdżowym lub twarogowym cieście – tę różnorodność zawdzięczamy upodobaniu Czechów do mącznych potraw. Knedliczki ziemniaczane i drożdżowe są dość znane w Polsce, dlatego chciałbym przedstawić Wam te trzecie – równie pyszne – twarogowe. Jeśli natomiast chodzi o nadzienie – nie ma tu naprawdę ograniczeń – mogą być to truskawki, morele, śliwki i inne owoce. Mamy wprawdzie zimę, więc trudno powiedzieć, że mamy sezon na owoce, ale w sklepach trafiają się niejednokrotnie promocje – ja  trafiłem akurat na truskawki, co się świetnie składa, bo je uwielbiam! Mała ciekawostka – truskawki po czesku to „Jahody”. Można się pogubić! :)

 

Składniki (około 25 porcji):2 jajka
2 szklanki mąki (+mąka do podsypania)
¼ szklanki cukru, spora szczypta soli
500g miękkiego twarożku
Świeże owoce – truskawki, śliwki
Twardy twarożek na posypkę / masło / cukier
…. Ingredients (about 25 servings): 2 eggs
2 cups flour (flour for dusting +)
¼ cup of sugar, a good pinch of salt
500g soft cream cheese
Fresh fruit – strawberries, plums
Hard cottage cheese on sprinkles / butter / sugar

Najpierw musimy wyrobić ciasto. W tym celu wymieszaj mąkę, cukier, jajka, twarożek, sporą szczyptę soli i ugniataj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto nie powinno się zbytnio kleić, ale nie może być tej suche, ponieważ rozleci się podczas gotowania.  Rozwałkuj całość, podsypując blat mąką, lecz nie obficie, odkrój krążki w cieście, połóż na nich truskawki posypane cukrem i zalep dokładnie. Truskawki powinny być umyte, lecz suche – najlepiej wysuszyć je papierowym ręcznikiem.  Zalepione knedliczki włóż do wody, w której powinny gotować się około 8 minut. Później odsącz je delikatnie i podaj z twardym twarożkiem, roztopionym masłem i cukrem. Możesz również udekorować całość świeżymi owocami. Dobrou chut’! :)

First we have to knead the dough. To do this, mix the flour, sugar, eggs, cottage cheese, a large pinch of salt and knead until its consistence will be homogenous. Dough should not stick too much, but it should not be dry since it will fall apart during cooking. Roll out the whole countertop dusting it with flour, but not profusely, cut out rings in batter, put on them strawberries sprinkled with sugar and form them accurately. Strawberries should be washed, but dry – preferably dry them with a paper towel. Put formed dumplings put into the water, and cook them about 8 minutes. Then drain them gently and sprinkle with hard cottage cheese, melted butter and sugar. You can also decorate them with fresh fruits. Dobrou chut ‚ :)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook