RSS
 

Egzotyczna

14 kwi

Przedstawiam Ci dzisiaj kolejną z sałatek podróżnych mojej mamy, które dostaję na drogę do Czech. Jest sycąca i smaczna, inaczej bym Ci jej nie polecał :) No i wykonanie jest oczywiście bardzo łatwe :) Zatem do garów!

Składniki:4 jajka
30 dag szynki gotowanej (niewędzonej)
1 puszka ananasa
1 puszka papai
1 puszka kukurydzy
1 słoik 250 dag selera konserwowego
1 por ~30 cm
majonez/jogurt naturalny
…. Ingredients:4 eggs
30 dag cooked ham
1 can of pineapple
1 can of papaya
1 can of corn
1 pot of pickled celery
1 leek (~30cm long)
mayonnaise/white yogurt

 

Sałatka jest warstwowa, układamy więc składniki po kolei, polewając je sosem. Na początku odkrój białą część pora od zielonej (użyj tylko białej) i pokrój ją na plasterki, po czym kładź je na dnie miski i polej je miksem majonezowo-jogurtowym (pół na pół).  Następnie wyłóż dno kostkami ananasa, polej lekko sosem (nie za dużo). Kolejne warstwy to: szynka w kostkach, odcedzony seler ze słoiczka (w paskach), jajka na twardo pokrojone w kostki, odsądzona kukurydza. Pamiętaj, żeby każdą warstwę pokrywać sosem majonezowo-jogurtowym. Górę sałatki wyłóż papają w kostkach. Całość wstaw do lodówki na noc, a najlepiej na cały dzień, aby warstwy się wzajemnie „przeżarły”. Smacznego :)

It’s a layered salad, so put the ingredients one by one, pouring them with the sauce. At the beginning  cut of the white part of the leek from green part (use only white) and cut them into slices, then put them on the bottom of the bowl and pour them with mayonnaise-yogurt mix (half and half). Then lay off the bottom of the pineapple cubes, pour it a little with sauce (not too much). The next layer are: ham cubes, celery drained from the jar (in strips), hard boiled eggs (cut into cubes), corn. Be sure to cover each layer with mayonnaise-yogurt sauce. Put papaya on the top lay of the salad. Place the whole bowl in the fridge over night, or for the day to film the layers each another. Enjoy :)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook