RSS
 

Thai Mango

12 kwi

Całkiem niedawno widziałem na grouponie ofertę uczestnictwa w lekcjach gotowania kuchni tajskiej. Niestety, lub stety, warsztaty odbywały się w Katowicach, w dniach roboczych, a z Brna do Katowic najbliżej nie jest. Na liście potraw, które miały być przyrządzane znalazł się ten oto deser, który chciałbym Ci dzisiaj przedstawić – Khao Niaow Ma Muang, czyli po naszemu pudding ryżowy z owocem mango. Pycha :)

Składniki:1 szklanka słodkiego ryżu
1 dojrzałe mango
5 łyżek brązowego cukru
1 puszka mleka kokosowego
szczypta soli
…. Ingredients:1 cup thai sweet (sticky) rice
1 ripe mango
5 tbsp. brown sugar
1 can coconut milk
pint of salt

Zamocz ryż w szklance wody na przynajmniej pół godziny (maksymalnie na 4, jeśli musisz wyjść na zakupy). Nie osuszaj ryżu, po prostu dolej jeszcze 3/4 szklanki wody, 1/4 szklanki mleka kokosowego, dodaj szczyptę soli i łyżkę brązowego cukru i wszystko razem wymieszaj. Przykryj garnek częściowo pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 20 minut lub do momentu, gdy mleko kokosowe zostanie wchłonięte przez ryż. Wyłącz gaz, zostawiając garnek na piecu jeszcze jakieś 5-10 minut. Następnie przygotuj sos: podgrzej resztę mleka kokosowego na małym ogniu (nie gotuj), dodaj 4 łyżki brązowego cukru. Przełóż słodki ryż do miseczek, na wierzch daj mango pokrojone w kawałki i zalej sosem kokosowym. Gotowe :)

Soak the rice in a glass of water for at least half an hour (up to 4, if you go shopping). Do not dry the rice, just add  3/4 cup water more, 1/4 cup coconut milk, add a pinch of salt and a tablespoon of brown sugar and mix everything together. Cover the pot partially and cook over low heat for 20 minutes or until the coconut milk is absorbed by the rice. Turn off the gas, leaving the pot on the stove still for some 5-10 minutes. Next, prepare the sauce: Heat the rest of the coconut milk over low heat (do not boil) and add 4 tablespoons of brown sugar. Put the sweet rice into bowls and chopped mango on the top and pour it with the coconut sauce. Enjoy :)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook