RSS
 

Churros

08 kwi

Popatrz co znalazłem, przepis na moje tegoroczne tłustoczwartkowe Churros :) Widziałem churros na bożonarodzeniowym targu w Brnie, a jest to przecież także rodzaj ciasta pączkowego. Dlaczego więc nie zrobić dla odmiany czegoś innego :)

Składniki:

250ml wody
2 łyżki masła
1,5 szklanki mąki
2 jajka
sól
cukier puder
olej

…. Ingredients:

250ml water
2 tblsp. butter
1,5 glasses of flour
2 eggs
salt
powdered sugar
oil

Rozpuść we wrzątku masło, sól i cukier. Wsyp mąkę i energicznie wymieszaj łyżką, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję. Następnie wbij jedno jajko i zmiksuj ciasto, po czym w trakcie miksowania wbij drugie jajko. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z grubszą końcówką. Rozgrzej olej w garnku do 180 stopni Celsjusza. Wyciskaj ciasto na olej, tworząc długie paski (odcinaj je nożyczkami). Smaż maksymalnie 2 minuty, żeby ciasto się nie spaliło, po czym wyłów je i odłóż na papierowy ręcznik, aby okapało z oleju. Możesz podawać na ciepło, gorąco lub zimno posypane cukrem pudrem lub maczane w czekoladzie :)

Melt butter, salt and sugar in boiling water. Put the flour and stir vigorously with a spoon until the dough has a homogeneous consistency. Then put one egg in and mix the dough, then during mixing put during the second egg in. Place the dough into a pastry bag with a thicker tip. Heat the oil in a saucepan to 180 Celsius degrees . Squeeze the dough into the oil, creating long strips (cut it-off with scissors). Fry up to 2 minutes to not burn the dough, then take churros out of the oil and put them on a paper towel to dry up from oil. You can serve them warm, hot or cold sprinkled with powdered sugar or dipped in chocolate sauce. Enjoy!

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Weronika

    8 kwietnia 2013 o 20:22

    Wygląda bardzo apetycznie :D

     
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook