RSS
 

Przedwiosenna

04 kwi

Przed świętami w pracy rozmawialiśmy o tradycyjnych lub nietradycyjnych ciastach, które się piecze w Czechach na Wielkanoc i okazało się, że ani takich ani takich nie ma. Jedyne co się robi, to biszkoptowego baranka lub mazanca. Na mazaniec jeszcze przyjdzie pora, jest to jednak taka większa bułka chałwowa. Aż mi ich nawet szkoda, omijają ich przecież te wszystkie mazurki, babki i inne… U mnie w domu sernik to obowiązkowy punkt każdych świąt. Wszyscy kochamy serniki ^^ Ale tym razem przepis na babkę, jako że po upieczeniu mazurka miałem rozgrzany piekarnik, postanowiłem go wykorzystać :)

Składniki:

150g mąki tortowej
70g mąki ziemniaczanej
4 jajka
150g cukru
200g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 budyń waniliowy

…. Ingredients:

150g flour
70g potato starch
4 eggs
150g sugar
200g butter
1 tsp. baking powder
1 tsp. baking soda
1 vanilla pudding powder

 

Przesiej obie mąki z sodą i proszkiem do pieczenia oraz budyniem. Następnie ubij jajka z cukrem na puszystą pianę i stopniowo dodawaj miks proszkowy. Odstaw na chwilę całość i rozpuść masło na małym ogniu, po czym wlej je ciepłe jeszcze do ciasta i miksuj przez chwilę. Wlej ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i obficie obsypanej bułką tartą i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Po tym czasie wyjmij babkę z piekarnika i zostaw ją w formie na 10 minut, a następnie przełóż do góry dnem na kratkę do wystudzenia. Możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Osobiście wolę cukier puder, bo od lukru kleją się ręce, a tak to można jeść babkę w podróży :)

Sift the flour with the baking soda, baking powder and vanilla pudding. Then whisk the eggs with the sugar until you get a foam and gradually add the powder mix. Set the bowl aside for a moment and melt the butter over low heat, then pour it still warm into the dough and mix for a minute. Pour batter into a greased and sprinkled with bread crumbs baking pan and put it for about 40 minutes into oven preheated to 180 Celsius degrees. After this time, take the pan out from the oven and leave  the pound cake in the form of 10 minutes, and then get it out of the pan and put it upside down to cool. You can sprinkle the pound cake with powdered sugar or icing. Personally, I prefer powdered sugar, because the icing stick to your hands, and with the powdered sugar it can be eaten on the go  :)

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Olinka

    4 kwietnia 2013 o 09:16

    śliczna babka Ci wyszła :))) też ostatnio się pokusiłam na babkę, jednak wyszedł zakalec. ale się nie poddaje i mam zamiar spróbować jeszcze raz :)))
    trzymaj się cieplutko, pozdrawiam serdecznie,
    Olinka – Smakowy Raj

     
    • ~Pawel

      6 kwietnia 2013 o 08:15

      Nigdy się nie poddawaj ;)

       
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook