RSS
 

Mazurek śmietankowy

31 mar

Mazurki piekę ostatnio średnio raz na dwa lata :) Pierwszy mazurek jeszcze dla dziewczyn z pokoju nauczycielskiego z żelkami.. do dziś myślę, że było to dość ciekawe połączenie. A dziś w ramach białych świąt uznałem, że mazurek śmietankowy będzie idealny. I oto jest :)

Składniki:250g mąki
125g masła
100g śmietanki 30%
2 żółtka
100g cukru pudru
szczypta soli
…. Ingredients:250g flour
125g butter
100g whipped cream 30%
2 yolks
100g powdered sugar
pint of salt

Przesiej mąkę na stolnicę lub na blat, dodaj masło i szerokim nożem posiekaj na „piasek” i dodaj szczyptę soli. Wyrób w cieście dołek, dodaj żółtka i wyrób ciasto ręką, po czym wyrób kolejny dołek i dolej śmietankę (nieubitą) i wyrób ciasto dokładnie ręką. Następnie zawiń je w folię i włóż do lodówki na około pół godziny (lepiej więcej niż mniej). Następnie rozwałkuj cienko ciasto, po czym przełóż je na papier do pieczenia i połóż na blasze. Zawiń zakładki i rogi. Posmaruj mazurek cienko białkiem i obficie posyp cukrem, po czym wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 30 stopni. Najlepiej kroić go jeszcze ciepły.

Teraz zajmij się kremem. Ubij śmietanę, dodawaj stopniowo 50g cukru pudru, płatki migdałowe i kokos. Posmaruj mazurek kremem i odstaw na chwilę w chłodne miejsce. Voila :)

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Inspirowane smakiem

    1 kwietnia 2013 o 07:57

    Wygląda super. Chociaż ten z żelkami też mnie zaciekawił. :)

     
  2. ~gin

    2 kwietnia 2013 o 18:10

    Idealnie pasuje do aury za oknem ;) Smakowity :)

     
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook