RSS
 

Heart’s Delight

09 mar

Z okazji Dnia Kobiet postanowiłem uprzyjemnić piątek dziewczynom w moim teamie. Z okazji tego święta wypada dać Kobiecie kwiaty, ale również coś słodkiego byłoby mile widziane. Postanowiłem więc połączyć kwiaty z ciastem :) Dlaczego „heart’s delight”? Wiki twierdzi, że to inna nazwa na bratki, a mnie się podoba. A ciasto jest delightful, więc pasuje jak ulał :D

Due to the International Women’s Day I’ve decided to make the Friday for the girls in my team more pleasant. Due to the Day, you should give the Woman flowers, but something sweet would be appreciated as well. I’ve decided to combine flowers with the cake then :) Why „heart’s delight”? Wiki says it’s the other name of pansy, and I like it. And, btw. the cake is delightful, so if fits perfectly :)

Składniki: 

Ciasto:
5 jajek
150g cukru
100g mąki tortowej
40g mąki ziemniaczanej

Krem:
200g śmietanki 30%
250g twarożku miękkiego
25g cukru pudru
kilka kropel soku z limetki

Bratki
Twoje ulubione owoce :)

…. Ingredients:  

Cake:
5 eggs
150g sugar
100g flour
40g potato starch

Cream:
200g whipped cream 30%
250g quark cheese
25g powdered sugar
few drops of lime juice

Pansies
Your favourite fruits :)

Przepis na biszkopt jak na Heartbeat. Tyle tylko, że wlejesz ciasto do formy o średnicy 20 cm i przełożysz 2 razy. Opowiem więc trochę o kremie :) Ubij śmietanę, dodawaj później stopniowo drewnianą łyżką twarożek, delikatnie mieszając, a następnie cukier puder i kilka kropel soku z limetki. W związku z tym, że krem najlepiej smakuje świeży, wykonaj go jeszcze tego samego dnia, w którym podasz ciasto (może być to trochę wymagające, ale warto). Przełóż kolejne warstwy kremem, owocami i bratkami. Na górę możesz dać ich nawet więcej. I gotowe, smacznego :)

Recipe for sponge cake as for Heartbeat. Just put the dough into the form (diameter 20cm) and slice it twice. So I’d tell you something about the cream :) Whip the cream, then add gently the quark cheese with wooden spoon, mix it gently and add some powdered sugar and few drops of lime juice. For the cream tastes the best when it’s fresh, do it on the same day when you serve the cake (I know it may be demanding, but it’s worth it). Then put the cream and the fruits and the flowers on every layer and maybe more of them on the top :) So, it’s ready, enjoy! :)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook