RSS
 

Marmurkove

21 lut

Oto przedstawiam Ci pierwszy muffin z mojego małego projektu „Monday Muffin”, czyli jak umilić poniedziałek  sobie i kolegom oraz koleżankom w pracy ;) Jako pierwsze upiekłem marmurkowe – według nieco  innego przepisu – ale pyszne :)

So here I’d like to present you first muffin from my small „Monday Muffin” project, so how to make the monday at work more pleasant for you and your colleagues ;) As first, I baked marble ones – by a bit another recipe – but delicious :)

Składniki:2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
szczypta soli
2 jajka
1 szklanka mleka
6 łyżek oleju
4 łyżki kakao
2 łyżki olejku rumowego
…. Ingredients:2 cups of flour
1 tblspn of baking powder
1 cup of powdered sugar
pint of salt
2 eggs
1 cup of milk
6 tblspns of oil
4 tblspns of cocoa powder
2 tblspns of rum essence

 

Jak zwykle przy muffinach – mieszamy dokładnie suche składniki (oprócz kakao) w jednej misce, a w drugiej mokre. Przepis jest tym razem z mlekiem, ale dzięki temu muffiny wydają się bardziej puszyste.  Następnie wymieszaj, najlepiej drewnianą łyżką, suche z mokrymi składnikami i podziel ciasto na 2 miski. Do ciasta w jednej misce dodaj kakao i wymieszaj dokładnie. Następnie jasne i ciemne ciasto nakładaj łyżką przemiennie do papierowych foremek albo do foremek wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Włóż blachę na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Muffiny zaczną rosnąć już po kilku minutach, najlepiej smakują na ciepło :)

As usually by muffins, mix the dry and wet ingredients in separate bowls first (without cocoa). The recipe contains milk this time but thanks to that the muffins seem to be lighter. Next step would be to mix everything (still without cocoa) with a wooden spoon and divide the dough into two bowls again. Into one bowl add some cocoa and mix it gently. Then put the dark and light dough alternately into the paper forms or into the oiled and breadcrumbed forms. Put the form into the preheated to 200 C degrees oven for 20 minutes. The muffins will start to grow within few minutes. They taste the best when they’re still warm :)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook