RSS
 

Cheesy fondue

26 sty

Ostatnio byłem z Kasią w centrum handlowym i jedliśmy zupę indiańską w chlebie. Trochę mi to przypomniało nasz żurek śląski, który również podaje się w chlebie. Zainspirowało mnie to do stworzenia własnej zupy, a może raczej fondue w chlebie. I nie do końca wiem, czy fondue to jeszcze zupa czy już coś innego…

Last time I was with Kasia at mall and we’ve had indian soup in the bread. It kinda remind me our silesian zurek, which is also served in bread and it inspired me to make my own soup, or rather a fondue in bread. And I’m not completely sure, whether fondue is still a soup or already something else…

Składniki: 

1 pomazánkové máslo
300g seru eidam
1 cebula
200g szynki
150g 12% śmietany
szczypta soli
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
1 ogrągły chleb

…. Ingredients: 

1 spread butter, natural flavour
300g eidam cheese
1 onion
200g ham
150g 12% sour cream
pinch of salt
0,5 tsp. sweet paprica
1 round bread

Jednym z ważniejszych składników w tym przepisie jest pomazánkové máslo, które jest bazą fondue. Można je kupić tylko w Czechach lub na Słowacji, ale postaram się znaleźć na nie jeszcze przepis, który tu w późniejszym czasie zamieszczę. Jest to mix śmietany, mleka i maślanki w proszku, ale zapewniam, że dobrze smakuje :) Mimo nazwy nie jest to jednak masło. Pokrój ser, szynkę i cebulę na drobno oraz wymieszaj je z tym właśnie „masłem” i śmietaną. Dopraw solą i papryką. Od chleba odkrój wieko i wydłub środek (uważaj żeby go nie przedziurawić), po czym napełnij go po brzegi mieszanką, przykryj wiekiem chleba i owiń go w folię aluminiową. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około pół godziny, aby ser się dokładnie rozpuścił.

One of the most important ingredients is the spread butter, which you can get in the Czech Republik or Slovakia, but i’ll try to find the recipe for it later. It’s the mix of sour cream, milk powder and buttermilk powder, but I can assure you, it’s tasty (it only sounds so NOT) :) And although its name, it’s not butter. But anyway, get back to the recipe: cut thin the onion, ham and cheese and mix it with the spread butter and sour cream. Add some salt and sweet paprika. Then take the top of the bread off and empty the inside of the bread (but careful, don’t make any holes). Then put the mix into it, cover it with the top of the bread and wrap it into the metal foil. Then put it into the pre-heated oven to the 180 C degrees for about half an hour for the cheese to melt.

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook