RSS
 

Piernikowe buty

30 gru

Jak co roku, tym razem również piekłem pierniki. Nie za dużo, bo później nie ma komu tego jeść, jak w zeszłym roku.. 4 blachy pierników, a każdy na diecie poświątecznej. Uznałem więc, że w tym roku będzie ich znacznie mniej.

As every year, this time I also made gingerbreads. Not so many, because there’s no on to eat it later, like last year. 4 baking trays and everyone on the post-xmas diet. I’ve decided then, that this year there will be much much less of them.

Składniki:

1 jajko
75g masła
120g białego cukru
250g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
75g płynnego miodu
1 łyżka przyprawy korzennej

…. Ingredients:

1 egg
75g butter
120g white sugar
250g flour
tsp. baking soda
75g honey
1 tbsp. ginger spice

Masło rozpuść i lekko schłodzone zmiksuj na pianę z jajkiem i cukrem. Następnie wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i ciągle miksując, dodawaj ją do piany jajecznej. Następnie dodaj również przyprawę do piernika i miód, po czym ugniataj ciasto aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie podsyp blat mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek (ok. 0,5 cm grubości), wytnij buty i rozłóż na papierze do pieczenia oraz włóż blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut i odstaw do schłodzenia. Gdy pierniki będą już chłodne, posmaruj je cienką warstwą ciepłego miodu i udekoruj je migdałami, kokosem, wiórkami kolorowymi, czym chcesz lub czym masz w szafce :) Odstaw do całkowitego wysuszenia. Gotowe! Teraz wystarczy jedynie odczekać aż zmiękną :)

Dissolve the butter and a bit chilled mix it with en egg and sugar till you get a foam. Then mix the flour with the baking soda and add it cup by cup into the egg-foam. Add some ginger spicy and honey and knead it till you get nice dough. Pour the flour on the table and roll the dough till it’s 0,5cm (more or less) thick. Then curve the boots and put them on the baking paper and later into the already pre-heated oven to 180 C degrees for about 15 minutes. After that time take it out and let it chill. When it’s completely chilled, grease it with warm honey and decorate it with cocoa, colour sweet powder, almonds, or what do you want or have in the cabinet :) Let them dry completely. They’re  ready! Now wait till they’re soft and ready to eat them!

Słodkie Święta w domowym centrum multimedialnej rozrywki Andrino

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook