RSS
 

Miko’s

06 gru

Dziś Mikołajki. Chciałem więc przygotować coś specjalnego i tak oto powstały pierniczkowe muffiny z czapkami mikołajkowymi :)

Today’s the Saint Nicholas Day. For this occasion I wanted to make something special – that’s how were the ginger muffins with Santa hats made :)

Składniki:

0,5 szklanki cukru
0,75 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka przyprawy do piernika
30g pokruszonych pierników
100g jogurtu naturalnego
gwiazdki cukrowe, nutella
truskawki

…. Ingredients:

0,5 cup sugar
0,75 cup flour
1 egg
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon vanilla sugar
1 teaspoon ginger spice
30g crumbled ginger breads
100g white yoghurt
sugar stars, nutella
strawberries

 

Jak zawsze, trzeba wymieszać razem suche oraz mokre składniki, po czym je wszystkie połączyć. Ważne jest tutaj użycie blachy z mniejszymi otworami, żeby jeden muffin pasował idealnie pod 1 truskawkę :) Kiedy ciasto będzie już w formie, włóż je do piekarnika na 180 stopni na około 20-25 minut. Jeśli nie używałeś jeszcze swojego piekarnika, sprawdź czy ktoś w nim nie mieszka – w moim znalazłem pająka. Nie żebym rzadko piekł, dopiero co się przeprowadziłem do nowego mieszkania :) Po tym czasie daj muffinom ostygnąć. Umyj truskawki, obierz je z szypułek i odstaw do ich wysuszenia. Gdy muffiny będą już chłodne – o co nie trudno dziś, wystarczy zostawić na kilka minut na parapecie – przygotuj sobie gwiazdki cukrowe (nie jest to mus, ale ładnie wyglądają)  i nutellę, lub inny czekoladowy krem, po czym kremem tym przyklejaj gwiazdki do boków muffinek. Gdy wszystkie już będą gotowe, ubij bitą śmietanę i posmaruj z lekka wierzch muffinek, połóż na nich truskawki, a ich czubki muśnij jeszcze raz bitą śmietaną. I voila, gotowe :) Najlepiej prezentują się w grupie, więc polecam je też tak podawać :)

As usually, mix the dry and the ‚wet’ ingredients and then mix them together. It’s important here to use smaller baking pan so the muffins would pass perfectly under the strawberry :) When the dough will be ready, put it into the oven for 180 (Celsius) degrees for about 20-25 minutes. In case, that you don’t use your oven so often, check whether there’s someone or something living, or not – I’ve found a spider in mine :) I don’t mean, I don’t bake, I’ve just moved to another flat :) After this time let the muffins chill. Wash the strawberries, take the stalks off, and let them dry for a moment. When the muffins will be already cold, which isn’t that hard with that weather outside – just leave them on the window sill, prepare the sugar stars and nutella or other chocolate cream (which isn’t necessary, but it looks nicer) and stick the stars to the muffins with the cream. When everything will be ready, whip the cream and put a bit on every muffin, then the strawberry on it and again smear the fruits a bit with the whipped cream. Done! They look better ‚in group’ so I’d advise you to serve them together :)

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Natalia

    6 grudnia 2012 o 21:56

    Świetne są! :)

     
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook