RSS
 

Honey Apple Cider

11 lis

Dziś w roli głównej coś, co mnie rozgrzewa w każdy chłodniejszy wieczór. Przedostatni już przepis halloweenowy, tym razem na napój bezalkoholowy – gorący cydr jabłkowy z miodem. Pycha.Byłby wręcz idealny na dzisiaj, ale skończył się już niestety, przez co wybór padł na gorące mleko i ciastka.

Today, I’d like to present you something, which warms me on cool evenings. It’s last but one of my halloween recipes, for nonalcoholic drink – hot honey apple cider. It’s delicious. It would be great for tonight, but it’s out already, so it’s warm milk and cookies then.

Składniki:

 

1l cydru jabłkowego
0,5 szklanki soku pomarańczowego
0,5 pomarańczy
4 goździki
1 laska cynamonu
szczypta przyprawy korzennej
bita śmietana
miód

…. Ingredients:

 

1l apple cider
0,5 glas of orange juice
0,5 orange
4 gloves
1 cinammon stick
pinch of ground allspice
whipped cream
honey

Do garnka wlej sok pomarańczowy oraz cydr jabłkowy. Ważne jest w tym momencie, żeby użyć cydru jabłkowego, a nie soku. Sok jabłkowy jest dodatkowo słodzony, przez co napój będzie naprawdę przesłodzony, szczególnie, że na końcu jeszcze dodajemy miód. Jestem fanem wszystkich słodkości, ale czasem trzeba powiedzieć ‚stop’, bo się przedobrzy :) A cydr jabłkowy jest pyszny i szczerze pisząc, wolę go od soku. Ale wracając do przepisu. Pewnie nieraz przygotowywaliście dekoracje świąteczne, nakłuwając pomarańcze goździkami. Zapach, który roznosi się w mieszkaniu jest wtedy niesamowity! To samo zrobimy z naszym napojem. Ważne jest, żeby pomarańczy nie wyciskać, ani nie obierać. Niektóre pomarańcze mają dość twardą skórkę, dobrze więc zrobić nakłucia wykałaczką, a w otwory wsadzić goździki. Dzięki temu sok, który będzie się uwalniać z pomarańczy od razu będzie nabierać nowego, lepszego smaku :) Następnie włóż delikatnie pomarańczę z goździkami do garnka z sokiem, dodaj przyprawy i podgrzewaj na małym ogniu przez około pół godziny. Zwróć uwagę, czy biała skórka się nie uwalnia – jeśli tak, trzeba ją wyłowić, ponieważ napój przez nią zgorzknieje.  Gdy napój będzie już gotowy, rozlej go do kubków,  nałóż bitą śmietanę (może być z puszki) i polej delikatnie miodem. Gotowe!

Pour orange juice and the apple cider into the pot. It’s important to use apple cider instead of apple juice, which is very very sweet. The whole drink will be overseeted, and not tasty because of it. Although i’m fan of all sweet stuff, there is a moment to say ‚stop’. And the apple cider is great and I have to admit, that I prefer it than the apple juice. But, back to the recipe. I think that you already have made several times christmas decorations by sticking the gloves into oranges. The smell, that goes into the flat is amazing! And what we’ll do now is to put this smell into the drink :) It’s important to not to do anything with the orange, but cut it into the half. Some oranges are really thick, so try to stab it with a toothpick gently and then put the gloves into the holes. Thank to it, the juice that will be coming out of the orange will be already nice flavoured :) Put the orange into the pot with the juice and cider, add spices and heat it for about half an hour. Keep an eye on the pot from time to time. In case that the splits open, remove it from the pot, because the drink may get bitter then. When the drink is ready, pour it into the mugs and put the whipped cream on the top and pour it gently with honey. It’s ready to drink, enjoy!

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook