RSS
 

Regina’s Apple Turnover

22 sie

Każdy zna bajkę o Królewnie Śnieżce. Każdy zna również motyw z zatrutym jabłkiem. Jeśli znasz serial Once Upon a Time, kojarzysz pewnie do czego nawiązuję? W serialu tym, który (nawiasem pisząc) chciałbym Ci polecić splecione są losy postaci z większości bajek. Przynajmniej tak było w pierwszym sezonie :) Dlaczego wspominam o serialu? Otóż nie przedstawię Wam przecież przepisu na jabłko :)  W serialu tym Zła Królowa Regina, jak to złe królowe mają w zwyczaju, użyła podstępu i z jabłka zrobiła przekładaniec, czyniąc go tym samym tak apetycznym, że ciężko mu się oprzeć!

Everyone knows the story about Snow White. Everyone knows also the theme with the poisoned apple. If you know the series Once Upon a Time, you probably might know what I am referring to. In this series, which by the way I ‚d like to recommend it to you, the fate of the most fairy tales’ charactes are joined together. At least as it was in the first season :) Why do I mention about the series? I will not give you the recipe for a simple apple, after all :) In this series the Evil Queen Regina, as it is the evil queens’ custom, used a trick and made an apple turnover with the poisoned fruit, making it so appetizing that is too hard to resist!

Składniki:
Ciasto francuskie:
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1/4 szklanki zimnej wody
1/2 szklaki zimnego masła 

Nadzienie:
2 średnie jabłka
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka wody
1 łyżeczka soku cytrynowego
szczypta cynamonu

…. Ingredients:
Puff pastry:
1 cup flour
1/2 tsp. salt
1/2 tbsp. sugar
1 tsp. lemon juice
1/4 cup cold water
1/2 cup cold butter 

Filling:
2 medium apples
1/3 cup sugar
1 tsp. water
1 tsp. lemon juice
a pinch of ground cinnamon

Z ciastem francuskim jest trochę zabawy i przy tak niskich cenach gotowego już, mrożonego ciasta w sklepach nie każdemu musi się chcieć w to bawić. Ja również przyznam, że nie zawsze mam tyle czasu, by poświęcić go na wyrabianie takiego ciasta, a tu oprócz wyrabiania trzeba jeszcze ciasto schłodzić. Niechętnie, bo niechętnie, ale czasem sięgam też po gotowe półprodukty, które oszczędzają mi czas. Jeśli mam jednak trochę tego czasu, wolę ciasto wyrobić samodzielnie, zawsze ciasto domowe jest w mojej opinii lepsze :)

Na początku wymieszaj w małej misce mąkę, cukier i sól, po czym dodaj połowę masła pokrojonego w kostkę. Kiedy składniki się przemieszają, całość będzie bardzo sucha, dodaj więc resztę masła i następnie stopniowo dolewaj wodę i sok z cytryny do momentu, aż ciasto się zbryli. Ciasto powinno być względnie suche. W tym momencie do akcji wkracza nasza lewa lub prawa ręka, która ugniecie całe ciasto. Niektórzy przekładają wtedy ciasto na blat, mnie zawsze wygodniej ugniata się ciasto, gdy jest jeszcze w misce. Gdy ciasto osiągnie już jednolitą masę, zawiń je w folię i włóż do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Kiedy ciasto się chłodzi, możesz zająć się nadzieniem. Pokrój jabłka na drobne cząstki. W małym rondelku wymieszaj cynamon, cukier, wodę i sok z cytryny, a następnie przełóż do niego jabłka i zagotuj, po czym zmniejsz ogień i podgrzewaj jeszcze przez 5-10 minut, lub aż jabłka zmiękną (bez pokrywki). Po tym czasie odstaw nadzienie do ostudzenia i odsącz lekko jabłka z sosu. Teraz zajmijmy się ciastem. Wyjmij duży arkusz papieru do pieczenia, rozsyp trochę mąki, wyjmij ciasto z folii i rozwałkuj je na prostokątny placek. Złóż placek na 3 części i zroluj, po czym ugnieć go od góry i wykonaj tę czynność raz jeszcze, po czym wstaw go na kolejne 30 minut do lodówki. Po tym czasie jeszcze raz zroluj placek oraz go rozwałkuj. Do tego czasu jabłka powinny już wystygnąć na tyle, żeby można było je przełożyć na ciasto. Utwórz z ciasta wielki trójkąt, dociskając jego brzegi widelcem, żeby się ciasto nie rozlazło. Rozgrzej piekarnik do 185 stopni, przed włożeniem do niego ciasta, wykonaj jeszcze 2-3 drobne nacięcia na cieście. Nie próbowałem robić tego bez nacięcia, bo wyczytałem, że bez tego w pewnym momencie ciasto zrobi „puf” w piekarniku i nadzienie będzie hmm.. wszędzie :) Górę możesz posmarować rozmemłanym jajkiem (nie całym oczywiście) i posypać obficie cukrem i cynamonem, lub – jeśli masz, cukrem cynamonowym :) Piecz ok. 25 minut, aż przekładaniec pięknie się zarumieni :) No, a teraz po angielsku…

With the puff pastry is kinda lot of work and especially at such low prices of pre-frozen dough not everyone has to be willing to do it at home. I also admit that I have not always time to spend it on kneading dough, when besides kneading the dough must chill for a long time in the fridge. Reluctant, but sometimes I also go for ready-made products, which save my time. However,  when I have more free time, I’m willing to do it myself, in my opinion the home made cake is always better :)

In a small bowl, combine flour, sugar and salt, and after that add the half of the butter (which would be good to slice into cubes). When the ingredients mix, the rough will be quite dry, so add the rest of the butter and then gradually add watter and lemon juice, tossing it until it reaches a good consistency. The rough should be quite dry. In this moment into action comes your left or right hand, which will knead the rough. Some people put the rough onto a floured surface, I prefer to do it in the bowl. When the consistency will be fine, wrap it into the plastic wrap and refrigerate for 30 minutes. Meanwhile you can prepare the filling. Peel the apples and slice them thinly. Combine the sugar, cinnamon, water and lemon juice, in the end add the apples. and bring it to boil for a short time. After that reduce the heat and uncovered heat it till the apples are tender (another 5-10 minutes), stirring them the whole time. Put the saucepan out of the heat, let it chill and drain it off the most sauce. Now it’s time for the rough. Take a big baking piece of paper, flour it, take the rough out of the wrap and roll it into a rectangle. Fold it into thirds, roll it and after it knead and roll it again and do the same thing. Wrap it into the plastic wrap and refrigerate for another 30 minutes. After it fold and roll the rough once more. Till then the filling should be ready to put it onto the rough. Make of the rough one big triangle, crimp its edges with a fork (we don’t want that the cake breaks). Before putting it into the oven, make 2-3 small cuts on the top of the turnover. I didn’t try it without the cuts, but I’ve read that the cake will „puff” at one moment in the oven and the filling will be hmm… everywhere :) The top of the turnover you can brush lighly with beaten egg and sprinkle it with sugar and cinnamon or with the cinnamon sugar :)  Bake at 185°C for aroung 25 minutes or until beautiful golden brown.

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Magda

    22 sierpnia 2012 o 19:44

    o jakie ono piekne i smaczne na pewno! nie mozna sie oprzec :)

     
    • zjedzmnie.blog

      22 sierpnia 2012 o 19:46

      :)) dosłownie! w pracy rozeszło się w niecałe 5 minut :D

       
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook