RSS
 

Kogel-mogel

11 maj

Wpis ten miał być wprawdzie zamieszczony wczoraj, ale tak długo zajęło mi oblewanie zakończenia PRLu, że trochę mi się to wszystko przedłużyło :) Kto jako mały nie lubił kogel-mogel? To była sama słodycz :)

This post should be actually here yesterday, but I was celebrating the end of the

Składniki:

2 żółtka
4 łyżeczki cukru
kakao (opcjonalnie)

Generalnie zasada jest taka: na każde żółtko przypadają 2 łyżeczki cukru. Ucieraj aż do rozpuszczenia się cukru, żółtko powinno mieć kremową konsystencję. Jeśli lubisz, możesz dodać również kakao, ja wolę jednak smak oryginalny :)

Ten przepis bierze udział w mojej akcji Kuchnia PRL na Mikserze Kulinarnym:

Kuchnia PRL

 
Komentarze (3)

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Beata

    11 maja 2012 o 18:56

    dobrze być z pokolenia kogla-mogla, teraz ludzie boją się surowego jaja, a to takie pyszne!

     
  2. ~Agata

    12 maja 2012 o 10:43

    Kiedyś to był częsty deser, teraz jakoś zapomniany, a szkoda…

     
  3. ~Magdalena

    27 czerwca 2012 o 09:10

    Ja do dzisiaj kręce :) Jak mnie skręca na coś słodkiego a nic nie mam. A z białka ubijam sztywną pianę i do niej dodaję kakao, tez pycha :) Moja siostra jak była mała i prosiła babcię o pieniążka na loda, to ta odpowiadała jej „Jajko se utrzyj!” :P I tak sobie do dzisiaj mówimy :)

     
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook