RSS
 

Owsiane szyszki

09 maj

Dziś mam dla Ciebie coś słodkiego, coś szybkiego i łatwego zarazem :) W PRL nie było tylu dostępnych słodyczy, dlatego trzeba było sobie radzić samemu, żeby coś słodkiego było w domu. A Polacy wszak kombinować potrafią, więc i z wymyślaniem przepisów nie mamy problemów :)

Składniki:

1/2 szklanki mleka
1/4 kostki masła
6 łyżek kakao
1 szklanka cukru
ok. 4 szklanki płatków owsianych

W rondelku ugotuj mleko i rozpuść w nim masło, po czym dodaj cukier i kakao, ciągle mieszając, aż uzyskasz jednolitą płynną masę o czekoladowym kolorze. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodawaj po szklance płatków owsianych i dokładnie wymieszaj. Jeśli zauważysz na końcu, że masa jest zbyt płynna, dodaj jeszcze trochę płatków, jeśli jest zbyt sucha, dodaj trochę mleka i podgrzej przez moment na małym ogniu. Kiedy zauważysz, że całość jest już w sam raz, zacznij formować z masy małe kulki. Jeśli ręka klei Ci się zbytnio, opłucz ją w zimnej wodzie, a problem zniknie jak ręką odjął :) Na końcu odstaw kulki do schłodzenia i stwardnienia (przy obecnej temperaturze za oknem najlepsza będzie lodówka). Smacznego :)

Ten przepis bierze udział w mojej akcji Kuchnia PRL na Mikserze Kulinarnym:

Kuchnia PRL

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook