RSS
 

Ciepłe lody

07 maj

Kto z nas nie pamięta ciepłych lodów? Można było dostać je o każdej porze roku, nie trzeba było czekać do lata i dostawało się je przeważnie od babci, bo to babcie zawsze nas rozpieszczały i będą rozpieszczać, taka ich rola :) No, przynajmniej ja przeważnie dostawałem moje od babci :)

Składniki:

3 białka
0,5 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
0,5 łyżeczki octu
wafelki do lodów

Z ciepłymi lodami jest trochę zabawy. Generalnie opłaca się chyba bardziej kupić już gotowe, ale po pierwsze trzeba je jeszcze znaleźć, bo dostać je dziś jest trochę trudniej, a po drugie to domowe zawsze lepsze :) Najciekawsze w tych lodach jest to, że się je gotuje :) (a przynajmniej częściowo). Na samym początku musisz zrobić syrop. Wymieszaj w wodzie cukier i ocet i gotuj tak długo, aż syrop ten będzie zostawiać za sobą niteczki – syrop taki nazywa się „do piórka”, bo nitki te właśnie uzurpują piórka. Uważaj tylko żeby nie przypalić syropu, bo od pewnego momentu woda bardzo szybko wyparowuje i albo wszystko spalisz, albo cukier się skarmelizuje. A karmelizuje się w mig, gdy zdejmiesz syrop z gazu – nie mieszaj go, bo ulotni się całe powietrze w nim zawarte i w ten sposób uzyskasz karmel do herbaty a nie syrop :) Ja tak miałem za pierwszym razem, więc mogę Ci to potwierdzić :) Gdy syrop będzie już gotowy, ubij białka i dodawaj syrop stopniowo, ciągle wszystko mieszając. Możesz dodać również trochę soku z cytryny lub kakao dla dodania smaku masie. Następnie masę trzeba będzie ubijać (lub miksować) w kąpieli wodnej, czyli na parze gotującej się wody, aż do jej zgęstnienia (masy, nie wody). Gdy zauważysz, że masa jest już gęsta, przełóż miskę do naczynia z zimną wodą i mieszaj/miksuj dalej, aż do wystudzenia masy. Następnie pozostaje Ci już tylko nałożyć masę na wafelki do lodów, które albo kupisz w sklepie, co mnie się niestety nie udało – albo uśmiechniesz się ładnie do pani w lodziarni i dostaniesz kilka wafelków za friko, co mnie się udało znakomicie :)) Po nałożeniu masy, możesz dodać kolorową posypkę lub czekoladę. Dobrze jest wstawić lody jeszcze do lodówki, żeby masa się ścięła. I w tym oto momencie nadchodzi pytanie – jak postawić czubate wafelki, żeby się nie przewróciły i nie rozsmarowały półek lodówki kremem, kiedy nie masz takiego małego stojaczka na lody jak w lodziarni? Miałem podobny dylemat, kiedy robiłem zdjęcia lodów. I chwilę mi to zajęło, zanim wpadłem na genialny wręcz pomysł! Na początku były szklanki, ale były dość szerokie, więc lody stały krzywo. Wafelki możesz jednak ustawić bez problemu w odwróconym pudełku po jajkach – kształtem pasuje wręcz idealnie! :)

Ten przepis bierze udział w mojej akcji Kuchnia PRL na Mikserze Kulinarnym:

Kuchnia PRL

 
Komentarze (8)

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~payday loans line feed

    2 lipca 2012 o 03:52

    It’s hard to find well-informed people in this
    particular topic, but you seem like you know what you’re talking about!
    Thanks payday loans utah

     
  2. ~raspberry ketone

    7 lipca 2012 o 19:41

    Spot on with this write-up, I actually believe that this website needs a great deal more attention.
    I’ll probably be back again to see more, thanks for the advice!

    raspberry ketones

     
  3. ~www

    7 lipca 2012 o 20:21

    Greetings! Very useful advice within this post! It
    is the little changes that make the largest changes. Many thanks for sharing!

     
  4. ~myquickloans.co.uk

    9 lipca 2012 o 13:31

    This website certainly has all of the info I wanted concerning this subject and didn’t know who to ask.
    link

     
  5. ~link

    11 lipca 2012 o 00:47

    After looking into a number of the articles on your site,
    I really appreciate your way of blogging. I saved as a favorite it to my bookmark webpage list
    and will be checking back soon. Take a look at my web site as well and let me know
    how you feel. this site

     
  6. ~read more

    11 lipca 2012 o 07:39

    I really like reading through a post that will make people think.
    Also, thank you for allowing me to comment! myquickloans.
    co.uk

     
  7. ~http://www.myquickloans.co.uk

    11 lipca 2012 o 08:29

    Greetings! Very helpful advice within this post! It is the little
    changes that will make the greatest changes. Thanks for sharing!
    http://www.myquickloans.co.uk/

     
  8. ~payday loan

    17 lipca 2012 o 21:38

    You ought to be a part of a contest for one of the highest quality blogs on the internet.
    I’m going to recommend this site! payday loans uk reviews

     
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook