RSS
 

Od biedy

04 maj

Przepis ten znalazłem w magazynie „Cześć” i opisany jest on jako: „Przepis na kolację, gdy w lodówce nie zostało już nic oprócz dwóch zwiędłych cebul”. Stąd właśnie taka nazwa przepisu. Bo od biedy można zjeść i dwie cebule z chlebem, jeśli w piątek wieczorem nie zostało Ci już nic innego, bo zakupy robisz zwykle w sobotę :)

Składniki:

cebula
olej/masło do smażenia
sól
chleb

Cebulę pokrój na krążki, posól i podsmaż na małym ogniu do momentu, aż się zarumieni. Przełóż na talerz i podawaj z chlebem. I to tyle. Można byłoby mnie zasypywać gromami, po co taki przepis na blogu. Ale PRL to nie tylko galerty, wyroby czekoladopodobne i inne wyszukane potrawy. To także chleb z podsmażaną cebulą, chleb z cukrem (który nawiasem mówiąc bardzo lubiłem) i inne proste posiłki, które robiło się na co dzień. Niektóre z nich również znajdziesz w trakcie 10 dni z kuchnią PRL na moim blogu.

Ten przepis bierze udział w mojej akcji Kuchnia PRL na Mikserze Kulinarnym:

Kuchnia PRL

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook