RSS
 

Milky Bar

03 maj

Kolejny symbol PRL? No na pewno bary mleczne! :) Dziś przepisem dnia będzie więc coś, co się pewnie każdemu z barem mlecznym kojarzy, czyli zupa mleczna :) Tym razem może bez łańcucha przy łyżce i bez przyśrubowanego talerza do stołu, ale smak przynajmniej pozostaje ten sam!

Składniki:

1l mleka
1/3 szklanki wody
1,5 szklanki mąki
1 łyżka masła
1/5 szklanki cukru
szczypta soli

Na samym początku zabierz się za wyrobienie ciasta na kluski do zupy – czyli mieszaj dokładnie – lub miksuj – mąkę, sól, cukier (ale nie całość) i jajko. Jak już uzyskasz odpowiednią konsystencję, podgrzej mleko, do którego dodaj masło i również trochę cukru. Kiedy zacznie się gotować, zmniejsz ogień, nakładaj ciasto łyżką lub widelcem do garnka i mieszaj delikatnie, żeby Ci nie przywarło, bo później ciężko się zmywa ;) Kiedy po kilku minutach zobaczysz, że wszystko Ci już ładnie pływa i nie przywiera (niecałe 5 minut), możesz nalewać zupę do talerza. Jeśli lubisz ją na słodko, tak jak ja, możesz dodać jeszcze cukru. Smacznego! :)

Ten przepis bierze udział w mojej akcji Kuchnia PRL na Mikserze Kulinarnym:

Kuchnia PRL

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook