RSS
 

Chałwa Cioci Zosi

02 maj

PRL to także czasy wyrobów czekoladopodobnych – przeróżne bloki lub kremy czekoladowe, ale również tabliczki czekoladopodobne (których dzisiaj również pełno w sklepach). Kto nie pamięta kremu czekoladowego z wiewiórką? U niektórych ucierało się masło z cukrem i kakaem (tak, to słowo podobno jest od niedawna odmienne), u mnie no niestety nie :) Ale pamiętam jeszcze bloki czekoladowe. Ten oto jest blokiem Cioci Zosi – od Kasi K. Trochę zmodyfikowany, bo dodałem bakalii, ale równie pyszny! :)

Składniki:

400g mleka w proszku
40 dag cukru
20 dag margaryny
cukier wanilinowy lub aromat
2 paczki herbatników
1/2 szklanki wody
3-5 łyżek kakao
+garść migdałów oraz garść rodzynek

Wodę z cukrem podgrzewaj aż do rozpuszczenia się cukru, następnie dodaj margarynę i cukier lub olejek wanilinowy. Podgrzewaj aż do całkowitego rozpuszczenia się wszystkich składników, cały czas dokładnie mieszając, po czym odstaw na chwilę do lekkiego ostudzenia. W misce wymieszaj dokładnie mleko w proszku, kakao (im więcej dodasz, tym ciemniejsza będzie masa), pokruszone herbatniki, orzechy oraz rodzynki (orzechy i rodzynki dopisałem do przepisu cioci Zosi ja :) Dobre będą też kandyzowane owoce). Następnie wlewaj stopniowo składniki mokre do suchych i bardzo dokładnie mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji, po czym przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na noc (oczywiście jak wczoraj, dopiero jak całość się już wystudzi – pamiętaj – lodówka).

Ten przepis bierze udział w mojej akcji Kuchnia PRL na Mikserze Kulinarnym:

Kuchnia PRL

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Wiera

    3 maja 2012 o 20:14

    Co do kakao, to żeby rozwiać wątpliwości: http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=2710

    A bloku czekoladowego nigdy nie jadłam, za młoda jestem. Kiedyś myślałam, żeby sobie zrobić… Bo jadłam „kostkę brukową” z piankami cukrowymi i po liście składników wnioskuję, że smakuje podobnie.
    To znaczy dobrze! :)

     
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook