RSS
 

Setka i Galaretka Szefowej

01 maj

Witaj Towarzyszu! Oficjalnie rozpoczynam dziś kulinarną akcję pierwszomajową – Kuchnia PRL. W związku z tym może zaczniemy od dobrze nam znanego startera – Setkę i Galaretkę. Setka opcjonalnie dla młodszych czytelników oczywiście :)

Składniki:

350g piersi z kurczaka
pół puszki groszku
2 marchewki
1 jajko
3 łyżki żelatyny
pieprz, sól (po łyżeczce)
vegeta (łyżka stołowa)
zioła prowansalskie (spora szczypta)

Do garnka wlej 0,75l wody, dodaj piersi z kurczaka, marchewki i przyprawy i gotuj przez około 1,5 godziny na małym ogniu. Po tym czasie wyjmij marchewkę oraz kurczaka i pokrój je na drobno. Ugotuj również jajko na twardo i odstaw do wystudzenia – gorące jajko lubi się rozwalać podczas krojenia. Rosół przecedź przez sitko, nie potrzebujemy już drobin, cały smak zawarty jest w wywarze. Następnie do gorącego wywaru dodaj 3 stołowe łyżki żelatyny i odstaw na chwilę do lekkiego ostudzenia. W tym czasie wyłóż do miseczek lub foremek (bardzo wygodne są silikonowe foremki do muffinów) jajko pokrojone w plasterki, marchewkę, groszek oraz kurczaka. Kto lubi, może dodać jeszcze kukurydzę. Takie oto gotowe warstwy zalej ciepłym jeszcze wywarem i odstaw w chłodne miejsce, a później do lodówki. Jak wstawisz je od razu do lodówki, to sobie ją rozmrozisz, a tego byś raczej nie chciał :)

Ten przepis bierze udział w mojej akcji Kuchnia PRL na Mikserze Kulinarnym:

Kuchnia PRL

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~IT Course Online

    26 maja 2012 o 22:12

    It’s difficult to find experienced people about this topic, however, you sound like you know what you’re talking about! Thanks

     
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook