RSS
 

Krab it!

28 kwi

Witaj! Dzisiaj mam dla Ciebie kolejną sałatkę mojej mamy, tym razem krabową :) Wiem, może nie brzmi to i zbyt zachęcająco, ale jest naprawdę dobra :) Nie będę się tu rozpisywać, jaka jest wspaniała, jest już późno, ja jestem trochę zmęczony – właśnie próbowałem zabukować bilety samolotowe na urlop do Anglii i Irlandii, bez powodzenia niestety. Za to powrotny udało mi się zarezerwować. O Ironio :)

Składniki:

3-4 jajka
jogurt naturalny
majonez
5-6 ogórków konserwowych
seler w słoiku pokrojony w paski/nitki
1 średnia puszka kukurydzy bonduelle
5-6 kilka plastrów ananasa z puszki
1 opakowanie paluszków krabowych
pieprz, sól

Na początku odsącz seler z polewy (zajmuje to najwięcej czasu), następnie ugotuj jajka na twardo i po wystygnięciu pokrój je na kostkę. Pokrojone jajka, odsączony seler oraz kukurydzę wymieszaj w misce. W międzyczasie podgrzej lekko wodę w garnku i na sitku podgrzewaj pałeczki krabowe (w folii, bo inaczej się rozpaplają-uwielbiam to słowo:), po czym wyjmij pałeczki z folii i pokrój je na około 1 cm, lub mniej, po czym połącz je z resztą składników w misce. Następnie pokrój ogórki konserwowe w drobną kostkę i połącz jogurt z majonezem (po kilka łyżek – pół na pół). Uważaj, tu będzie potrzebne wyczucie – sos nie może być ani za gęsty, ani za rzadki – po czym dodaj go z ogórkiem do miski i znów wymieszaj. Na sam koniec dodaj ananas pokrojony w drobną kostkę i przypraw pieprzem i solą. Mogłoby się wydawać, że ananas pasuje w tej sałatki, jak pięść do twarzy, ale wręcz przeciwnie – nadaje on całości słodkiego posmaku, dzięki czemu lubię tę sałatkę jeszcze bardziej :)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook