RSS
 

Nugatki

25 kwi

Witam Cię po dłuższej przerwie technicznej – takich przerw już nie będzie, mogę Ci to zapewnić :) W poniedziałek dostałem iPoda touch w pracy, tak więc mam już czym robić fotki, gołe przepisy nigdy mnie nie przekonywały, dlatego nie lubię ich zamieszczać – w końcu po pierwsze je się najpierw wzrokiem, a po drugie, musi mi się najpierw coś podobać, żebym później to zrobił, a łatwiej o to ze zdjęciem – no i przede wszystkim fotka jest potwierdzeniem, że przepis nie jest taki o wymyślony, lecz ma potwierdzenie w rzeczywistości ;)

 

Składniki:

4 czubate łyżki kakao

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,75 szklanki mąki

0,5 szklanki cukru

100g jogurtu

3 łyżki oleju

garść orzechów włoskich

 

krem czekoladowo-orzechowy

pralinki truflowe

 

Przepis na 6 muffinek. Akurat mi się udało, ponieważ, dostałem na święta od Kasi i Łukasza nową silikonową formę na muffiny i mogłem po raz pierwszy wypróbować jak się w takiej formie piecze – wszystkie inne mam blaszane. Właściwie to aż tak kolosalnej różnicy nie ma, tyle co waży mniej i łatwiej się muffiny wyjmuje :) No ale wracając do przepisu…

Zacznij jak zwykle od wysmarowania blachy. W przypadku formy silikonowej – według instrukcji obsługi na opakowaniu najpierw wypłucz ją w ciepłej wodzie, a później wysmaruj olejem. Następnie przygotuj orzechy – trzeba je drobno posiekać, możliwie najdrobniej. Później wymieszaj dokładnie w osobnych miskach składniki mokre (jajko, jogurt, olej) i suche (cukier, mąka, kakao, orzechy i proszek do pieczenia). Tak powstałą masę przełóż do formy – do 3/4 wysokości każdej foremki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do około 180 stopni 20 minut lub do suchego patyczka. Gdy muffiny już wystygną, posmaruj je obficie kremem nugatowym i na górę ułóż pralinkę truflową. Gotowe! :)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook