RSS
 

Kiwirnik

14 mar

Za niedługo Św. Patryka, tak więc wypadałoby przygotować coś zielonego na tę okazję. Sernik na zimno z kiwi i galaretką wydaje się więc oczywistym rozwiązaniem na ten dzień!

Składniki:

Ciasto:
200g herbatników
80g masła

Masa/krem:
500g serka homogenizowanego/twarożku
2 galaretki o smaku kiwi
5 kiwi
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru

W tym przepisie potrzebujemy 2 galaretki-jedną pokroimy i wymieszamy z masą, więc musi być już stężała, kiedy będziemy zabierać się za krem. Najlepiej przygotować ją więc dzień wcześniej. Drugą rozprowadzimy na wierzchu ciasta, dlatego drugą galaretkę przygotowujemy na kilka godzin przed ciastem.

Na samym początku przygotowania ciasta rozgnieć herbatniki na drobny proszek i wymieszaj z roztopionym masłem, po czym wyłóż nim blachę o średnicy ok. 25 cm i wstaw do lodówki na jakieś pół godziny. Teraz zajmij się masą. Do serka homogenizowanego dodaj cukier, pokrojoną w kostkę stężałą galaretkę oraz żelatynę (rozpuszczoną w 2 łyżkach letniej wody) i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Tak powstałą masę wyłóż na spód ciasta, a następnie porozkładaj plasterki kiwi na cieście  i włóż je lodówki na kilka godzin. Po około 2-3 godzinach wylej delikatnie tężejącą galaretkę na masę i znów włóż do lodówki. Po kilku godzinach ciasto będzie gotowe :)

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~KOBIECE VARIA

    23 marca 2012 o 09:20

    Super przepis na sernik :) W sam raz do moich umiejętności, dlatego z pewnością go zrobię :) A ja polecam przepis na SZARLOTKĘ SYPANĄ – bardzo szybkie i tanie ciasto, bo bez użycia jajek. Polecam :)

     
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook