RSS
 

Amor’s Surprise

18 lut

Mam dla Ciebie dziś post-walentynkowy przepis na tort, taki od serca :) Tort walentynkowy w tym roku również ma formę serca, właściwie formę tę kupiłem chyba tylko z powodu tego dnia. W tym roku, jak w poprzednim mam dla Ciebie coś wyjątkowego – czerwony biszkopt przekładany kremem z białej czekolady.

Składniki:

Ciasto
5 jajek
150g cukru
100g mąki tortowej
40 g mąki ziemniaczanej

Krem
2 tabliczki białej czekolady (bez orzechów)
250g serka mascarpone
380g śmietanki kremówki
likier wiśniowy
dżem wiśniowy

Na samym początku zajmijmy się ciastem. Oddziel białka od żółtek i ze szczyptą cukru ubij je (białka) na sztywno. Trzeba oczywiście wykonać próbę z odwróceniem miski, żeby pokazać wszystkim, że piana nie wypadnie :)  Następnie dodawaj żółtka po kolei, ciągle ubijając, później cukier, mąkę i mąkę. Po kolei oczywiście, nie naraz, bo ciasto nie wyjdzie :) I jak teraz zabarwić tu ciasto bez barwników spożywczych? Doczytałem w internecie, że hibiskusem – nie wyszło tak jak oczekiwałem, więc na tym etapie ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 165 stopni na 35 minut. Po upieczeniu zawiń formę w ręcznik i upuść na ziemię z wysokości około pół metra, bo to ciastu robi dobrze – nie opada i łatwiej je oderwać od formy :)  Ciasto włóż do uchylonego piekarnika, żeby tam ostygło. Teraz możesz zająć się kremem. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia. Następnie połącz płynną czekoladę z serkiem mascarpone i dodaj do ubitej śmietany, po czym dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki. W tym czasie biszkopt powinien już wystygnąć. Możesz więc go przekroić na dwa serca – teraz zajmiemy się kolorowaniem :) Barwników sztucznych nie będzie, kredek też nie – będzie likier wiśniowy :) Dlaczego akurat likier? A próbowałeś sprać z koszuli kiedyś likier? Ciężko trochę :) A herbata nie daje takich rezultatów (sprawdzałem), wino też niezbyt się nadaje do nasączania ciasta. Także zostaje likier. Najlepiej robić to łyżką, żeby nie przelać. Co za dużo, to czasem niezdrowo. Likier może być i dobry, ale przez jego nadmiar biszkopt się rozleci, czego byśmy raczej nie chcieli :) Także namaczaj biszkopt likierem, aż cały będzie czerwony i odstaw na około pół godziny. Później możesz już przekładać :) Na dolną warstwę nałóż krem, na krem dżem i przykryj górną warstwą, którą również pokryj dokładnie kremem (zostaw trochę kremu na rozetki), jak również boki. Następnie samą górę pokryj cienką warstwą dżemu wiśniowego, którą możesz posypać startą białą czekoladą – da to niesamowity efekt :) Brzegi serca możesz pokryć rozetkami z kremu (jeśli masz rękaw do kremu). Jeśli rękawa nie masz, możesz użyć bitej śmietany w spray’u, ale będzie to rozwiązanie tymczasowe, nawet jeśli wstawisz tort do lodówki. Śmietana po prostu się rozpuści. Ale efekt końcowy jest niesamowity – zarówno wizualny jak i smakowy – naprawdę polecam :)

Walentynki 2012. Czym TO się je?

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~aga

    23 marca 2012 o 07:50

    Ślicznie wygląda:)

     
  2. ~emilia

    23 marca 2012 o 08:28

    Piękny torcik. W sam raz na urodzinowe przyjęcie.

     
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook