RSS
 

Citronato

09 lut
W niedzielę Alex miała urodziny. Alex – moja współlokatorka była dość zdołowana swoim niedzielnym świętem, gdyż niespodziewanie okazało się, że postarzała się o cały rok w jeden dzień! Z tego właśnie względu postanowiłem osłodzić jej chwile starości 2 ciastami :) Właściwie to na początku planowałem jedno, ale to drugie wyszło jakoś tak niespodziewanie. Ale o tym później. Mam otóż dla Ciebie przepis na przepyszne ciasto cytrynowe z mascarpone!

Składniki:
Ciasto:
100g herbatników
125g masła
Krem:
500g mascarpone
2 cytryny
2 płatki żelatyny
4 żółtka
4 łyżki cukru
0,5 olejku cytrynowego
Najpierw tradycyjnie zamieniamy herbatniki w pył i ucieramy z masłem aż do powstania jednolitej masy. Następnie blachę o szerokości ok. 20 cm posypujemy lekko mąką, ale nie za dużo. Ciasto przekładamy do blachy, dociskając je do podłoża i do ścianek (możliwie najrówniej). Następnie wkładamy ciasto na około 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Będzie trochę skwierczeć, ale przy tej ilości masła nie ma się co dziwić. Nie martw się też tym, nic się temu nie stanie :) Po 10 minutach ciasto wyjmij i odłóż w jakieś ustronne miejsce, żeby wystygło. Teraz możemy zabrać się za krem :) Wyciśnik sok z 1,5 cytryny, dodaj do niego żółtka, olejek i 4 łyżki cukru. Ucieraj wszystko tak długo, aż cukier się rozpuści. Równocześnie możesz zalać też płatki żelatyny 4 łyżkami chłodnej wody, żeby płatki zwiotczały. Następnie odlej zimną wodę, dodaj gorącej i bardzo energicznie mieszaj, po czym dodaj całość do masy, zanim Ci żelatyna zastygnie. Teraz dodawaj mascarpone, miksując całość aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Całą masę przełóż następnie na wystudzone ciasto i włóż do lodówki na przynajmniej 3 godziny, żeby masa stężała. Najlepiej niech tam pobedzie jakieś 4 godziny. Ja całą blachę włożyłem do dużego garnka, żeby Alex się nie pokapowała, że zrobiłem jej ciasto :) Przed podaniem przygotujmy jeszcze sos. Zetrzyj skórkę z 2 cytryn i przygotuj sobie rondelek. Na początku na rondelek wsyp łyżkę cukru i w momencie, gdy zacznie się on karmelizować, dodaj sok z połówki cytryny i dodaj też startą skórkę. I tak na małym ogniu czekaj, aż nadmiar soku odparuje i powstanie bardzo aromatyczny sos, którym polejesz później wierzch ciasta :) Smacznego! :)
 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Payday Loans

    3 lipca 2012 o 03:37

    Hi, I do believe this is an excellent web site. I stumbledupon it ;) I will come back yet again since I saved as a favorite it.
    Money and freedom is the best way to change, may you be
    rich and continue to help other people. pay day loans

     
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook