RSS
 

Siała baba… makówki :)

08 sty

No to nadrabiamy, nadrabiamy! Tym razem chciałbym podzielić się z Tobą makówkami. Nie ma dla mnie zimy i świąt bez makówek, co roku muszą być na stole i w lodówce :)

Składniki:
0,5 kg mielonego maku
5 dag masła
0,5 l mleka
20 dag cukru
3 łyżki miodu
1 chałka
10 dag rodzynek
10 dag orzechów
olejek migdałowy/rumowy
migdały
kokos
Na samym początku zagotuj mleko, następnie dodawaj do niego mak, cały czas mieszając i zmniejszając przy tym gaz do minimum. Następnie dodaj masło i cukier, a po chwili orzechy i rodzynki, olejek migdałowy (ok. połowę buteleczki) oraz miód. Dokładnie wszystko wymieszaj i gotuj przez chwilę. Cała masa ma mieć konsystencję półpłynną. W czasie, kiedy wszystko się gotuje, pokrój chałkę (mogą być też 2 stare bułki) w plastry i wyłóż nimi spód miski. Gdy masa będzie już gotowa, przełóż ją na chałkę, po czym wyłóż kolejną warstwę chałki, znów masa makowa, znów chałka i tak aż po brzegi miski. Górę oprósz obficie kokosem, dodaj migdały i odstaw w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki, najlepiej aż już trochę ostygnie, bo sobie lodówkę rozmrozisz :)
 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags:

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook