RSS
 

Herbaciarnia

18 gru

Hej hej, mam dziś dla Ciebie pierwszy z dwóch przepisów urodzinowych – trochę późno, bo trochę zaganiany jestem. Święta, święta, jeszcze nie po świętach, więc gonię i gonię. W nadchodzącym tygodniu zamieszczę również przepisy bożonarodzeniowe :) Będą ciasta, ciastka i szyszki :)

Składniki:
Ciasto:
5 jajek
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru
1 proszek do pieczenia
Krem:
2 budynie waniliowe
1 litr mleka
500g twarożku
+herbatniki czekoladowe na wierzch :)
Na samym początku oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę. Następnie połącz mąkę, cukier i żółtka, ucieraj je do otrzymania jednolitej konsystencji i ostrożnie dodawaj pianę z białek. Do tego wszystkiego dodaj na końcu proszek do pieczenia, wyłóż ciasto na dużą blachę i piecz w piekarniku przez 15 minut. W tym samym czasie możesz zabrać się za przygotowanie kremu – z 1 litru mleka ugotuj 2 budynie i połącz je z twarożkami do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj też trochę cukru do smaku (według gustu) i całość rozłóż równomiernie na wystudzone ciasto. Na sam koniec porozkładaj herbatniki na wierzch, najlepiej te czekoladowe, żebyś nie musiał sobie zawracać głowy polewą :) Tak gotowe ciasto włóż do lodówki, najlepiej na całą noc, żeby się dobrze zeszło. Tylko poczekaj, aż masa kremowa się trochę wystudzi, żebyś sobie lodówki nie rozmroził ;)
 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook