RSS
 

Przegrzebki

31 lip

Wczoraj chciałem zrobić gulasz drobiowy na kolację z reszty piersi, która została po naszym ostatnim ostrym migdaleniu. Przejrzałem lodówkę i wybrałem kilka warzyw do gulaszu. Warzyw okazało się jednak tak dużo, że z gulaszu zrobiła się potrawka, w której mięsa trzeba było szukać, przegrzebując warzywa, stąd właśnie mylna nazwa przegrzebek :) Szukanie mięsa możesz sobie oczywiście ułatwić przez dodanie większej jego ilości do przegrzebek.

Składniki:
100g piersi z kurczaka
1 mały kalafior
200g fasolki szparagowej
2 ząbki czosnku
2 pomidory
1/2 cebuli
80g sera pleśniowego lazur
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek
pieprz, sól
1 kostka rosołowa

Na samym początku umyj kalafior i fasolkę i gotuj je w garnku przez 20 minut. Piersi kurczaka pokrój drobno, posyp solą i pieprzem, przełóż na patelnię z rozgrzaną oliwą i duś przez kilka minut. Następnie dodaj czosnek, połowę cebuli w piórkach i duś kolejne kilka minut. Gdy warzywa się już ugotują, odsącz je, kalafior pokrój na różyczki (wcześniej tego nie rób, bo zrobi się zupa kalafiorowa zamiast ugotowanego kalafiora), a fasolkę pokrój na 2 lub na 3 części. Do patelni wlej 1 szklankę wody z rozpuszczoną w niej kostką rosołową i wsyp warzywa. Dodaj zioła prowansalskie, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką na 10 minut. Po tym czasie pokrój drobno pomidory, odsącz od nich wodę i dodaj do reszty. Zaraz przed końcem duszenia (jeśli bulion już w połowie odparował) dodaj pokruszony ser pleśniowy, dzięki czemu sos stanie się wybornie smaczny :) Potrawkę podawaj najlepiej z ryżem. Smacznego!

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook