RSS
 

Easy Cheesy

21 lip

A dziś coś na odmianę od słodkości, czyli polędwiczki wieprzowe duszone na białym winie w polewie serowej. Pasują jako idealne dopełnienie wieczoru, gdy podasz je razem z serem pleśniowym i białym winem. O nastrój nie musisz się już martwić. Dlatego właśnie "Easy Cheesy" – bo jest totalnie proste i serowe jednocześnie :)

Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
80g sera pleśniowego camembert
1 butelka białego wina
4 łyżki oliwy z oliwek
60g śmietanki 30%

Na początku podsmaż polędwiczkę na oliwie w rondelku przez kilka minut, aż osiągnie rumiany kolor. Następnie odlej oliwę i zalej mięso białym winem (pół szklanki) i duś na małym ogniu przez 35 minut. 80g sera pleśniowego to 2/3 krążka. Ja użyłem sera pleśniowego z grzybami. Ser rozgnieć widelcem i przełóż do rondelka, zalewając go połową kubeczka śmietanki i mieszaj aż do połączenia się obydwu składników. W tym czasie pokrój mięso na plasterki (pamiętaj, żeby robić to wzdłuż włókien, inaczej mięso Ci się "rozszarpie" i nici z potrawy), po czym ułóż je na talerzu razem z serem pleśniowym również pokrojonym w plastry. Rozlej również wino do kieliszków. Gdy sos serowy będzie już gotowy, polej nim polędwiczki. Smacznego! :)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook