RSS
 

Kurczak z głowy

07 maj

Dziś mam dla Ciebie przepis na WIELKI obiad, przy którym robisz mało, a jesz dużo, smacznie i zdrowo. Niemożliwe? A jednak ;) Możesz przygotować to danie, gdy masz zapowiedzianych gości. Ba, goście mogą też Ci pomagać :) Po przygotowaniu zostawiasz całość samej sobie, a Ty masz ją z głowy na długi czas :)

Składniki:
2 udka z kurczaka
2 torebki ryżu białego
3-4 szklanki bulionu
0,5 puszki kukurydzy
1 czerwona papryka
1 brokuł
1 czerwona cebula
200g pieczarek
pieprz, sól
oregano, bazylia, koperek

Każdy, no może prawie każdy wie, że najzdrowiej jeść gotowane potrawy, gdyż nie zawierają oleju i zachowują one wszystkie składniki odżywcze podczas gotowania. Jednak mimo tego gotowanego kurczaka jemy rzadko – częściej sięgamy po smażonego kurczaka, bo.. smaczniejszy? Tutaj wprawdzie kurczak jest gotowany, ale dzięki całej zalewie i warzywom, gotuje się on w bulionie, ziołach i warzywach, dzięki czemu nabywa dobrego smaku :) Przygotuj sobie duże naczynie żaroodporne albo brytfankę, gdyż danie to wkładasz do piekarnika. Udka umyj i odstaw na bok, żeby się odsączyły trochę. Pokrój paprykę na drobne paski, cebulę w piórka, pieczarki w talarki, a brokuł na małe różyczki. Kurczę.. wszystko właściwie kroi się podobnie, a każde rozkrajasz w coś innego… tam piórka, tu różyczki, tam talarki :) No ale wróćmy do meritum. Na dno brytfanki wsyp szklankę ryżu, następnie dodawaj naprzemiennie resztę ryżu i warzywa – brokuły, cebulę, paprykę, kukurydzę i pieczarki. Mniej więcej w środku całości, czyli gdzieś pomiędzy warstwami warzyw umieść udka kurczaka. Następnie do bulionu dodaj zioła i przyprawy, wymieszaj dobrze i zalej wszystko. Przykryj brytfankę i włóż ją do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 stopni na mniej więcej godzinę (raczej kilka minut mniej niż więcej).

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook