RSS
 

Kremata

02 maj

Z powodu przelotnych opadów zdecydowaliśmy się wczoraj na kryty parking :) Królowały sałatki oraz muffiny. A dziś zapowiada się piękny słoneczny dzień. Szkoda spędzić go przy garach, dlatego mam dla Ciebie dziś szybki przepis na szybką zupę krem.

Jako, że o tej porze roku pomidory kupione nie mają właściwie smaku (tylko samą wodę), podobnie jak zimą, bo to jeszcze nie ten sezon, możesz wykorzystać do niej pomidory z puszki. Jak to mówią: "Na bezrybiu i rak ryba". Jasne, że najlepsze byłyby świeże pomidory z ogródka, najlepiej jeszcze z własnego. Ja uwielbiam pomidory z ogródka moich rodziców. Są soczyste, pyszne i ogromne :) Nie mogę się już doczekać lata!

Składniki:
400g pomidorów z puszki
1/2 szklanki bulionu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju z pestek winogron
pieprz, sól
bazylia, oregano
ser gouda

Rozgrzej olej w garnku i podsmaż na nim posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Po chwili dodaj odsączone pomidory z puszki i duś całość przez dłuższą chwilkę. Jeśli pomidory nie skremowały się odpowiednio, użyj do tego blendera. Kilka sekund powinno poprawić konsystencję kremu. Następnie dodaj bulion. Serwuj zupę w półmiskach ze startym serem gouda i łyżeczką jogurtu naturalnego. Bardzo dobrze smakuje również z chlebkiem tostowym, oczywiście gorącym wyjętym od razu z tostera :)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook