RSS
 

Telefoniczny mazurek

23 kwi

Pewnie się zastanawiasz, dlaczego mazurek ten nosi właśnie taką, a nie inną nazwę? To właśnie dzięki uprzejmości Gosi mogłem dla Was dalej blogować. Po wyjechaniu do strefy off-line , czytaj dalej – do babci, nie miałem możliwości robić tego osobiście. Ale na szczęście miałem zasięg, więc zadzwoniłem do Gosi i zdalnie napisaliśmy tego właśnie posta :)



Składniki na ciasto

2 szklanki mąki
1/2 kostki masła
1/2 szklanki wody
2 jajka
2 łyżeczki cynamonu

Składniki na masę
200g śmietany 30%
1 tabliczka gorzkiej czekolady
150g biszkoptów
1/2 szklanki cukru

Polewa
2 łyżki masła
4 łyżki miodu
1 tabliczka białej czekolady

Dodatki
1/2 opakowania draży mlecznych i kokosowych
trochę migdałów
kolorowe żelki
wiórki kokosowe

Przesiej mąkę z cynamonem i wymieszaj z masłem i jajkami. Dolewaj stopniowo wody ugniatając ciasto.
Najwygodniej jest to robić w misce gdyż nie pobrudzisz sobie przy tym całej kuchni. Następnie masę zapakuj w folie i wstaw do zamrażarki na pół godziny. W tym czasie rozkrusz biszkopty wałkiem lub tłuczkiem. Następnie podgrzej śmietankę i rozpuść w niej czekoladę i cukier. Na sam koniec wrzuć do masy biszkopty, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Teraz wracamy do ciasta. Po pół godzinie wyjmij je z lodówki i rozwałkuj na placek o grubości około pól centymetra. Następnie wysmaruj blachę masłem i ułóż na niej placek zawijając przy tym jego brzegi do środka i wstaw go do piekarnika rozgrzanego do 195*C na około 40 minut czasu. Gdy ciasto upiecze się na złoty kolor wyjmij je z piekarnika i odstaw je do wystygnięcia, po czym rozsmaruj na jego powierzchni masę czekoladowo-biszkoptową. Kiedy ciasto już ostygnie rozpuść w kąpieli wodnej masło czekoladę i miód aż do ich połączenia i tak powstałą polewę rozsmaruj po górze ciasta. Na sam koniec udekoruj ciasto drażami, migdałami, żelkami i wiórkami kokosowymi. Smacznego! :)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook