RSS
 

Orient Express

18 mar
Dziś mam dla Ciebie danie zrobione w woku, na które poświęcisz nie więcej niż godzinę czasu, a najesz się do syta. Ugotowałem to z Gosią którejś słonecznej soboty na obiad i przyznam, że najadłem się jak mało kiedy. Składników jest dość, żeby pojadły nawet 4 osoby, zależnie od ich żołądków :) 

Składniki (do 4 osób):

400g polędwiczek wieprzowych
1 papryka czerwona
0,5 brokułu
czerwona cebula
4 ząbki czosnku
pół szklanki zielonego groszku
mąka ziemniaczana
1 łyżeczka sproszkowanego chillli
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 kostka rosołowa
olej z pestek winogron
2 torebki białego ryżu
cukier
[Listonic]
Polędwiczki potnij w paski i obtocz w mące ziemniaczanej, po czym usmaż je na głębokim tłuszczu, po czym odstaw je do durszlaka, żeby się odsączyły. Brokuł rozkrój w małe różyczki, paprykę pokrój w trójkąty, cebulę w piórka, a czosnek drobno posiekaj. Tym razem już nie na głębokim oleju (część będziesz musiał odlać do mniejszego pojemnika/rondelka) podsmaż kolejno czosnek i wsyp sproszkowane chilli. Daj temu chwilę na połączenie i po chwili wrzuć cebulę, paprykę, brokuły oraz groszek. W czasie smażenia warzyw przygotuj sobie bulion – do szklanki ciepłej wody dodaj kostkę rosołową i energicznie mieszaj aż do jej rozpuszczenia się. Warzywa smażą się kilka minut, więc zdążysz zrobić coś jeszcze w tym czasie – do szklanki wody wsyp łyżkę mąki ziemniaczanej i również energicznie wymieszaj – tym "wywarem" zagęścisz później sos. Po chwili dodaj do warzyw mięso, bulion i sos sojowy. Teraz pozostaw całość do zagotowania i dopraw cukrem do smaku (niedużo). Po kilku minutach dolej rozwodnioną mąkę ziemniaczaną i gotuj jeszcze przez kilka minut. Danie podawaj w miseczkach. Ryż możesz podać w drugiej miseczce, jednak wygodniej jest nałożyć całość do miseczki wypełnionej na dnie ryżem.
 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook