RSS
 

Domek Baby Jagi

06 lut

Składniki:
Ciasto (x2):
3 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka mleka
125g margaryny
2 łyżki kakao
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 przyprawa do piernika (opakowanie)
0,5 słoika dżemu wiśniowego
Nadzienie:
0,5 słoika dżemu porzeczkowego
0,5 słoika dżemu wiśniowego
1 opakowanie kremu śmietankowego
1 opakowanie kremu orzechowego
1 małe opakowanie smarties/lentilky
kilka kropli olejku migdałowego
kakao
cukier
[Listonic]

Uwaga – podane proporcje na ciasto należy pomnożyć przez 2, bo to tylko połowa domku :) 
Margarynę utrzyj z cukrem na kremową pianę i dodaj do tego jajka, po czym całość ubij. Następnie dodawaj na przemian mąkę przesianą z sodą, kakao, przyprawą oraz mleko (w temperaturze pokojowej). Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników dodawaj po trochu dżem wiśniowy i również dokładnie wymieszaj. Całość wylej na blachę o wymiarach 20×30 wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Jeśli masz 2 takie blachy, zaoszczędzisz dużo czasu piekąc obie na raz, bo na cały domek potrzeba dwie takie blachy ciasta piernikowego. Dokładnie piernik to nie jest, bo nie zawiera miodu, dlatego piszę ciasto piernikowe. Gdy ciasto będzie już gotowe, wyjmij je z piekarnika i odstaw do wystudzenia, a następnie wystaw (o tej porze roku) na balkon, żeby się dobrze schłodziło. Szkoda zajmować tyle miejsca w lodówce, kiedy nie jest to jeszcze potrzebne – potrzebne będzie później :) A wystawiamy je dlatego na balkon, ponieważ schłodzone ciasto kroi się lepiej niż ciepłe. W tym czasie możesz zająć się nadzieniami. Przy dżemach nie ma problemu, bo to właściwie tylko kwestia otwarcia słoika, kremy również zajmują tylko na kilka minut, ale na przygotowanie ozdób cukrowych potrzeba więcej czasu. 
W tym celu przygotuj sobie kilka wieczek od słoików, rondelek, trochę wody i duuużo cukru. Do małej ilości wody w rondelku dodaj jakieś pół szklanki, lub nawet całą szklankę cukru i podgrzewaj na małym ogniu (ciągle mieszając) aż do odparowania wody i skarmelizowania cukru. Kiedy karmel będzie jeszcze płynny, rozlej go na wieczka od słoików – możesz użyć wykrawaczek do ciastek w celu nadania mu konkretnych kształtów. Karmel bardzo szybko zastyga, więc na formowanie masz zaledwie kilka sekund. Możesz zapytać, dlaczego akurat na wieczka od słoików – otóż cukier ma to do siebie, że bardzo łatwo pęka, gdy chce się go odkleić od powierzchni, do której jest przyklejony. Na wieczku nie ma tego problemu, bo wystarczy, że "klikniesz" od zewnętrznej strony i cukier sam "odskoczy" – jest to więc duże udogodnienie. Tak właśnie zrobiłem cukrowe szybki i choinki. Do choinki przykleiłem dodatkowo (również karmelem) wykałaczki, dzięki czemu mogłem je później wbić w ciasto, co wyglądało później całkiem bajecznie :) Następnie przygotuj sobie kremy – do śmietankowego dodaj kilka kropel aromatu migdałowego, który podkreśli smak ciasta. Sam krem śmietankowy mógłby być tu zbyt mdły. Kiedy ciasto będzie już schłodzone, przekrój je poprzecznie, tworząc 2 warstwy oraz jeszcze raz w poprzek blachy (będzie wtedy mieć wymiary około 15x20cm). Teraz przekładaj na przemian ciasto dżemem wiśniowym, kremem śmietankowo-migdałowym i dżemem porzeczkowym, ale zostaw sobie 1 warstwę ciasta na dach. Górną warstwę trzeba nieco ściąć pod kątem, żeby dach był ukośny. Po odcięciu kawałków ciasta, posmaruj górę dżemem, bo na kremie dach ci po prostu zjedzie. Jaki chcesz mieć dach, zależy od Ciebie – więc albo będzie cały ukośny, albo łamany (wtedy dach też trzeba przekroić odpowiednio przez środek). Kiedy ciasto będzie już solidnie stać, posmaruj je ze wszystkich stron kremem orzechowym i obficie posyp je kakaem. Następnie resztę kremu migdałowego przełóż do szprycy i obrysuj nim krawędzie domku, oraz namaluj drzwi. Pierwszy raz w życiu używałem szprycy, mam nadzieję, że nie wyszło aż tak tragicznie :) Dookoła domku rozłóż skrawki odciętego wcześniej ciasta i również posmaruj je kremem śmietankowym. Całość włóż do lodówki na kilka godzin, żeby się dobrze schłodziło. Zaraz przed podaniem, udekoruj je jeszcze smarties i cukrowymi ozdobami. Jeśli zrobiłbyś to wcześniej, mogłyby one swym ciężarem rozwalić krem, co zniszczyłoby cały efekt. Choinki na wykałaczkach wbij natomiast do ciasta rozłożonego naokoło domku.
I oto piernikowy domek Baby Jagi z cukrowymi szybkami i kolorowymi guziczkami jest gotowy do podania gościom! Smacznego! :)
 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook