RSS
 

Zakręcona

31 sty

Pamiętasz urodzinowy Tatarak? Dziś mam dla Ciebie nową propozycję na makaron i brokuły. Tym razem już nie spaghetti, ale zapiekanka. A dokładniej – makaron z brokułami, szynką, zapiekany serem w sosie czosnkowym.

Składniki:
1 brokuł
125g świderków (makaron)
10 dag twardego sera
10 dag szynki parmeńskiej
2 jajka
1 mały kubek greckiego jogurtu 
1 ząbek czosnku
przyprawy (pieprz, sól)
[Listonic]

Czytałem kiedyś, że największą zbrodnią dotyczącą makaronu, to go rozgotować. Nie ma chyba nic bardziej trafnego. Makaron najlepiej smakuje aldente, więc nie za miękki, nie za twardy. Wyczucie czasu jest więc wskazane nie tylko na codzień, ale również w kuchni :) Na opakowaniu każdego makaronu jest podany czas gotowania, jednak dobrze jest co pewien czas sprawdzać, czy jest już dobry – w końcu każdy gotuje go raczej na mniejszym lub większym ogniu, także aż tak do końca nie można polegać na instrukcjach podanych przez producenta. Makaron gotujemy oczywiście w wodzie z dodatkiem oleju. W drugim garnku przez 5 minut gotuj brokuła pokrojonego w różyczki. I tu też liczy się czas, bo rozgotowany nie smakuje już tak jak powinien. W trzecim garnku ugotuj jajka na twardo, następnie pokrój je, dodaj do jogurtu. Dodaj do niego również przyprawy oraz sprasowany czosnek i cały sos dokładnie wymieszaj. Ugotowany makaron i brokuł odcedź dokładnie, delikatnie wymieszaj razem z szynką pokrojoną w paski, polej całość sosem jogurtowym. Na koniec posyp wszystko startym serem (ja użyłem rubinu) i włóż na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Smacznego :) 
 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. auparisztaka

    16 lutego 2011 o 12:48

    OOOOh, ale to pieknie wyglada, na pewno zrobie.

     
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook