RSS
 

El Chico

29 sty

Po ponad 3 tygodniach doczekałem się w końcu na fotki, od razu zamieszczam więc przepis z pierwszego obiadu czwartkowego pieczonego kurczaka w marynacie słodko-ostrej :)

Składniki:
2 małe piersi z kurczaka (lub 1 duża)
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka słodko-ostry sos chilli
przyprawy (pieprz, sól, chilli, słodka papryka – po szczypcie)
2 łyżki pikantnego ketchupu
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2-4 łyżek miodu
[Listonic]

Do miski wrzuć lub wlej wszystkie składniki oprócz miodu i dokładnie wymieszaj, aż marynata będzie miała jednolita konsystencję i kolor (czosnek drobno posiekany). Następnie pokrój pierś w paski i również włóż do miski, dokładnie je nacierając marynatą. Teraz spakuj (lub przelej) wszystko (kurczaka i marynatę) najlepiej do szczelnego worka, co byś się nie poplamił i wstaw do lodówki na noc, żeby marynata odpowiednio przetrawiła kurczaka. Następnego dnia przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego, polej kurczaka z wierzchu miodem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika przełóż kurczaka na talerz, a marynatę podsmaż chwilę na patelni, żeby trochę odparowała – będzie idealnym sosem, którym polejesz swojego kuraka :) Smacznego!
 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook