RSS
 

Korzenne Ciepane

18 sty

Mam dziś dla Ciebie nowy przepis – jest to przepis wspominkowy, który ma mi przypominać święta, bo robiłem go właśnie na Boże Narodzenie. Jest to przepis na pierniki korzenne. Korzeni wprawdzie w nich nie ma, ale przypraw jest co nie (jedna) miara :)

Składniki:
200g cukru
250g mąki
200g migdałów w płatkach
4 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka cynamonu
1 łyżka proszku do pieczenia
skórka z połowy cytryny
50g skórki pomarańczowej
szczypta goździków, kardamonu
[Listonic]

Jajka, cukier waniliowy i cukier wymieszaj w misce i utrzyj do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, migdały, skórkę cytrynową i pomarańczową oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj. Ja lubię kiedy pierniki pachną przyprawami, dodałem więc dwie szczypty kardamonu. Ciastka pachną dzięki temu jeszcze intensywniej! Teraz chciałoby się przełożyć masę do foremek. I tu zaczyna się zabawa (dosłownie). Bo masa się tak klei, że nawet przy większej ilości mąki nie ma to sensu. Najlepszym więc sposobem na to jest naciepanie na blachę po łyżce masy, tylko nie zbyt blisko siebie, bo się sklei podczas pieczenia, i wstawienie takiej oto blachy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut – tak, żeby ciasto było suche. Uwierz, jest to najwygodniejsza metoda. Ja się bawiłem w przekładanie tego w różne foremki lub inne blaszki, ale nie zdało to egzaminu – samo przekładanie trwało ze 2 razy dłużej niż samo przygotowanie ciasta, a efekt w zasadzie niezadowalający, bo koniec końców pożądanego kształtu ciastka nie przybrały. Po upieczeniu są idealne do jedzenia – zostawione na kilka dni smakują najlepiej po zamoczeniu w ciepłym mleku – dość szybko wysychają przez co cała szopka. Świąteczna oczywiście :)
 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook