RSS
 

Murzynki

24 gru

W tym roku przepisy świąteczne mają małe opóźnienie. Potrawy świąteczne je się jednak nie tylko w wigilię, ale również po świętach :) Nie zamieszczałem tutaj przepisu na karpia, bo każdy ma na niego własny przepis. Mam dla Ciebie jednak dwa przepisy na pierniki, a jeden z nich postuję właśnie teraz. Dlaczego Murzynki? Bo nie ma ciemnoskórych pierników ;) A tolerancyjnym trzeba być i piec nie tylko białe lukrowane pierniki, ale także mocno palone :)

Składniki:
Ciastka:
250g miodu
500g mąki
100g cukru pudru
100g masła
2 łyżki kakao
3 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
Lukier:
sok z cytryny
cukier puder
[Listonic]

Wymieszaj suche składniki ze sobą, dodaj miękkie masło, jajko i miód i włóż do tego rękę :) A teraz ugniataj to aż do uzyskania jednolitej masy. Podczas ugniatania wyjąłem rękę i przypomniałem Ksenię – mojej koleżanki z poprzedniej pracy. Za dziecka bała się strasznie Potwora z Błota. Polew mieliśmy z niej niesamowity :) A moja ręka cała była w ciemnym cieście kakaowym i przypominała trochę rękę z błotem w tytule :) Pomyślałem przez chwilę jak by tu to wykorzystać, ale musiałbym być chyba cały w cieście, więc to trochę mało wykonalne, ale na pewno warte zapamiętania na przyszłość ;) Ugniecioną masę zapakuj w folię i włóż do lodówki, albo na balkon – i tak jest zimno – na jakieś pół godziny. Później rozpakuj je i rozwałkuj na płasko. Pamiętaj, żeby co chwilę posypywać je trochę mąką, żeby się ciasto nie kleiło do wałka czy deski. Jak już to będziesz mieć, powycinaj pierniki wykrawaczkami, wyłóż na wysmarowaną blachę i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Wyjmij, obejrzyj, które się spaliły i ostrożnie (gorące!) zrób miejsce na kolejne pierniki :)
Kiedy już wystygną, przygotuj lukier – wyciśnij sok z cytryny, dodawaj do niego cukru pudru, mieszaj energicznie, aż stężeje. Cukru potrzeba dużo, kilka czubatych łyżek, ale dodawaj stopniowo, żeby nie porobiły się grudki. Takim oto lukrem malujesz pędzelkiem po piernikach. Ja miałem akurat tylko taki pędzelek do pasemek – jedyny jaki znalazłem w domu – więc robiłem piernikom stylowe lukrowe pasemka z posypką czekoladową. Pycha :)
 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags:

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~no teletrack payday loans

    3 lipca 2012 o 03:38

    I blog quite often and I truly appreciate your information.

    The article has really peaked my interest.
    I am going to book mark your website and keep checking for new information about once a week.
    I opted in for your RSS feed as well. bad credit payday loans

     
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook