RSS
 

Tartada

11 gru

Przepraszam za kolejną zwłokę w postowaniu na blogu, jednak doprosić się o przepisy urodzinowe graniczy czasem z cudem. Jednak udało się i w końcu mam dla Ciebie przepis Tomka na pikantną tartę z soczewicą. Nie wiem jak i czemu, ale nie zrobiłem najwidoczniej ani jednej fotki tarcie. Tomku, mam nadzieję, że nie będziesz miał mi za złe, wyszedłeś nawet w miarę :)



Składniki:
Ciasto kruche lub Ciasto francuskie
2/3 szklanki czerwonej soczewicy
1 i 1/4 wywaru z warzyw 
1 łyżka stołowa margaryny
1 cebula, pokrojona
2 czerwone papryki wypestkowane i pokrojone w kostkę
1 łyżeczka drożdży
1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
3 łyżki stołowe natki pietruszki
pieprz i inne przyprawy (według gustu)
Przepis na ciasto kruche i francuskie zamieszczę później – o tak, na przekór :) Poniżej więc przepis na nadzienie:
Wsyp soczewicę do garnka z wywarem, następnie doprowadź ją do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut aż soczewica będzie miękka, by rozgnieść ją na purée.
Następnie w małym garnku rozpuść margarynę, wrzuć pokrojoną cebulę i paprykę i smaż, często mieszając, aż będą miękkie
Później dodaj purée z soczewicy, drożdże, koncentrat pomidorowy i pietruszkę, po czym dopraw do smaku pieprzem (i innymi przyprawami - polecam ostrą paprykę) i dokładnie wymieszaj.
Ciasto (francuskie lub kruche) wyłóż na formę do tarty o średnicy 24 cm, nakłuj dno widelcem i nałóż soczewicę. Na końcu wstaw wszystko do rozgrzanego piekarnika (200 °C ) na 30 minut, aż nadzienie się zestali. Smacznego :)

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags:

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~atenyigrecja

    12 marca 2013 o 15:02

    Od niedawna zaprzyjazniłam sie z soczewicą. Chociaż w Grecji, gdzie mieszkam jest ona bardzo popularna ja nie migłąm sie do niej przekonać. Wprawdzie tutaj, nie czerwona soczwica jest popularna, ale chyba gdzieś j,a dostanę i wypróbuję :)

     
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook