RSS
 

Helga

23 lis

Mam dziś dla Was pierwszy z 5 przepisów na zwycięskie urodzinowe potrawy – Helgę. Helga jest ciastem jabłkowym, które upiekła Gosia. Jak na rodowitą Niemkę przystało, Helga jest dość ciężka – oprócz sporej ilości jabłek, zawiera też dużo bitej śmietany. Także jest pyszna, ale w rozsądnych ilościach – podobnie ptysie. 

Składniki:
Ciasto:
125g masła
125g cukru
1 jajko
250g mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
1 kg jabłek
2 paczki budyniu śmietankowego lub waniliowego
200g cukru
1 paczka cukru waniliowego
3/4 litra soku jabłkowego


Składniki ciasta wymieszaj razem i wyłóż dokładnie spód tortownicy i jej brzegi. Następnie na surowe ciasto połóż surowe pokrojone w plastry jabłka (nie układaj, najlepiej wsyp wcześniej pokrojone kawałki). Budynie ugotuj na soku jabłkowym. Gorącym budyniem zalej jabłka i piecz w piekarniku w temp. 180* przez 1 1/4 godziny. Po wystudzeniu włóż ciasto na jeden dzień do lodówki, żeby dobrze ostygło. Następnego dnia ubij 1/2 litra śmietany (kremówki) – połóż na wcześniej schodzonym cieście, i na koniec posyp orzechami. Smacznego ;)
 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook