RSS
 

Leśniczówka

17 paź

Składniki (na 2 porcje):
4 duże bezy
1 jogurt naturalny 100g
1 śmietanka kremówka 150ml
1 łyżeczka śmietan-fix
3 szklanki jeżyn,
1 szklanka jagód/borówek
4 łyżki cukru pudru
1 szklankę jeżyn wsyp do rondelka, dodaj cukier puder, 2-3 łyżki wody i podsmażaj na małym ogniu odparowując nadmiar wody aż do wytworzenia się gęstego sosu jeżynowego. W tym samym czasie ubij/ukręć śmietankę mikserem (jak kto woli) ze śmietan-fixem i na końcu dodaj 2/3 kubeczka jogurtu naturalnego. Na takie połączenie wpadłem przy robieniu tego deseru, myśląc, że sama śmietana może być za ciężka, a jogurt za lekki – takie pół na pół powinno być więc dobrym rozwiązaniem. Bezy drobno rozkrusz i połącz delikatnie ze śmietankowym miksem. Następnie dodaj jeżyny i jagody, delikatnie wymieszaj i na koniec polej wszystko sosem jeżynowym. Smacznego :)
 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook