RSS
 

Heidelenki

22 sie

Dzisiaj chciałbym Ci zaprezentować przepis na muffiny waniliowo-jagodowe, które zrobiłem dla mojej rodziny i znajomych z Kolonii, u których gościłem wspaniałe 2 tygodnie. Bardzo im zasmakowały, mnie również, dlatego pomyślałem, że może Tobie też zasmakują. Powoli dochodzę do coraz lepszych proporcji składników, z których powstaje coraz lepsze ciasto :)

Składniki:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 serek waniliowy
4 łyżki stołowe masła
2 łyżki stołowe oleju
2 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
~400g borówki amerykańskiej
Suche składniki przesiej przez sitko i wymieszaj, żeby proszek do pieczenia możliwie najlepiej się wymieszał z mąką i cukrem, mokre składniki wymieszaj w osobnej misce i dodaj do nich składniki suche. Mieszaj tylko do lekkiego połączenia się składników – nie używaj więc miksera, gdyż: a) nie potrzebujesz miksera, b) zmiksowane ciasto jest dość zbite po upieczeniu, c) szkoda prądu na coś, czego potrzebujesz. Jagody dodaj na końcu, najlepiej jak najwięcej, bo wtedy muffiny są naprawdę mocno jagodowe. Następnie przełóż ciasto do blachy wyłożonej papilotkami, lub jeśli ich nie masz, wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piecz przez około 15-20 minut, a w razie potrzeby dłużej (zależy od piekarnika) – co jakiś czas nakłuwaj zapałką muffiny i sprawdzaj czy ciasto jest jeszcze mokre i musi jeszcze się piec czy jest już suche i za chwilę można je wyciągać. Weź poprawkę na fakt, że możesz trafić w jagodę, przez co zapałka może być mokra :)
 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags:

Dodaj komentarz

 

 
  1. auparisztaka

    27 sierpnia 2010 o 08:22

    Wow, ale swietnie piszesz! Ja sama czesto pieke muffinki jagodowe, wedlug troszeczke innego przepisu i naprawde trafiles w samo sedno z tym, ze mozesz patyczkiem trafic w jagode. :D

     
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook