RSS
 

Cebulinka

15 sie
Przedstawiam Ci dziś przepis na Cebulinkę, przez którą wylałem wiele łez. Byłem ciekawy, w jakim stopniu krojenie tylu cebul udzieli się moim kanalikom łzowym i muszę przyznać, że udzieliło się znacznie. Dobrze, że nikt wtedy nie zapukał do drzwi, bo zastałby mnie całego zapłakanego :) Słyszałem jednak, że podczas krojenia cebuli powinno się trzymać między zębami zapałkę, gdyż na siarce osiadają się rzekomo olejki eteryczne cebuli odpowiedzialne za potoki łez wylanych podczas przygotowania obiadu. Nie sprawdzałem, ale sprawdzę tę teorię na pewno nieraz ;)

Składniki:
1,5l wody
2 kostki rosołowe warzywne
5-6 cebul
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
3 łyżki mąki
2 łyżki masła
1/2 szklanki białego wina
1/2 szklanki startego sera
1 bagietka
olej
przyprawy (sól, pieprz)
zioła (tymianek, bazylia, pietruszka)
Cebule obierz i pokrój na talarki lub piórka, albo i na talarki i na piórka. W garnku roztop masło z 3 łyżkami oleju i przełóż do niego pokrojone cebule, a następnie podsmaż na złoty kolor. Następnie oprósz cebule mąką, papryką, podsmaż jeszcze chwilę i zalej winem, po czym podduś ją, aż wino zredukuje się do 3/4. W tym samym czasie zagotuj w drugim garnku wodę z kostkami bulionowymi i ziołami i przełóż do niej podsmażoną cebulę. Gotuj zupę na małym ogniu pod przykryciem około godzinę i na końcu dopraw przyprawami do smaku.
Bagietkę pokrój na kromki i na reszcie oleju podsmaż je z obu stron, po czym posyp obficie startym serem i włóż je na 15 sekund do mikrofali, żeby ser się stopił. Tak powstałe serowe grzanki podawaj do zupy, najlepiej na osobnym talerzu, bo w zupie robi się z nich breja. 
 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook