RSS
 

Cytruffinki

29 lip

Mialem ostatnio ochote na babeczki mocno cytrynowe, a ze w kuchni znalazlem 2 cytryny, postanowilem je wykorzystac! I oto, co wymyslilem:

 

Skladniki:
pol szklanki oleju
1,5 szklanki maki
1 szklanka cukru
2 jajka
2 cytryny
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 jogurt naturalny

Na samym poczatku sparz cytryny wrzatkiem i zetrzyj skorke na tarce o grubych oczkach. Jajka roztrzep i wymieszaj z olejem, sokiem z cytryn i jogurtem naturalnym. Suche skladniki – maka, cukier, proszek do pieczenia – przeiej przez sitko i polacz mieszanke z mokrymi skladnikami, dobrze mieszajac. NA koncu dodaj skorke z 2 cytryn i rowniez niedbale wymieszaj – jesli je zmiksujesz, ciasto wyjdzie twarde i zbite, podobne do zakalca. Pamietaj, zeby mieszac do polaczenia sie skladnikow, Ciasto nakladaj do papilotek w blasze do muffinek do 3/4 ich wysokosci i blache wloz na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Na koniec udekoruj cukrem pudrem. Dobre sa i na cieplo i na zimno, Smacznego!

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. auparisztaka.blog.pl

    27 sierpnia 2010 o 08:25

    Na pewno sprobuje, jak juz wroce do domu, do Irlandii.

     
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook