RSS
 

Berliner Brot

24 lip

Dziś chciałbym Ci przedstawić przepis na ciasto, które upiekła moja kuzynka na Gwiazdkę. Tak mi zasmakowało, że zrobiłem je później jeszcze kilka razy. Trudno było zrobić też mu zdjęcie, bo tak szybko znikało z talerza. Poniżej na fotce ostatni kawałek z ostatniej blachy :)

Składniki:
200g margaryny
250g cukru trzcinowego
250g mąki
100g czekolady
200g orzechów (np. płatków migdałowych)
200g kuwertury czekoladowej
2 jajka
1 łyżka stołowa cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta mielonych goździków
Utrzyj margarynę do konsystencji kremu i ciągle mieszając dodawaj cukier, cynamon, jajka, mielone goździki. Zetrzyj czekoladę na tarce, wymieszaj ją z mąką i proszkiem do pieczenia oraz posiekanymi orzechami i wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż na papier do pieczenia wyłożony na blasze, wyrównaj, by miało 2 cm grubości i wstaw na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po wystudzeniu ciasta polej je kuwerturą, którą równomiernie rozsmaruj po powierzchni ciasta. Kuwerturę możesz zrobić również własnoręcznie z czekolady i masła, ale gotowa kuwertura wydaje się być tańsza. Ciepłą jeszcze kuwerturę udekoruj płatkami, orzechami, lub innymi dodatkami. 
 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook