RSS
 

Kalafiory złociste

09 lip
Przedstawiam Ci dzisiaj przepis na kalafiory w cieście. Bardzo, bardzo dużo z tym zabawy, ale opłaca się, bo są bardzo smaczne :) Jeśli masz więc wolne popołudnie, lub pół dnia, zachęcam Cię do przyrządzenia kalafiora w taki właśnie sposób.

Składniki:
1 mały kalafior
1-2 jajka
mąka
przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, vegeta)
zioła prowansalskie
olej
Mizeria:
2-3 ogórki zielone
100g śmietany
sól, pieprz

[Listonic]

Kalafior oczvść, podziel na różyczki i włóż do ciepłej osolonej wody na chwilę i gotuj go tak przez ok. 5 minut. Po ugotowaniu odsącz go i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie przygotuj panierkę. W zależności od tego jak bardzo chcesz, żeby kalafior był doprawiony, taką dodaj ilość przypraw do mąki i dobrze wymieszaj. Kalafior panieruj w sposób panierka – jajko – panierka. Mnie wystarczyło jedno jajko (ledwo), ale miałem mały kalafior. Wygodniej jest użyć dwa jajka. Po obtoczeniu różyczek w panierce wyłóż je na talerzu – będzie Ci wygodniej je później układać. Teraz wyłóż kilka sztuk na patelnię z rozgrzanym olejem i co chwilę je obracaj, by się równomiernie usmażyły. Najlepiej jest nie panierować wszystkich różyczek od razu, tylko spróbować kilku po usmażeniu, czy panierka nam odpowiada – zawsze można ją wtedy jeszcze doprawić.
Taki kalafior smakuje bardzo dobrze razem z ziemniaczkami (puree nie chciało już mi się robić) oraz z mizerią z ogórków.
Sposób przygotowania mizerii: Zetrzyj ogórki na tarce o drobnych oczkach, odstaw je do miski i posyp solą, żeby puściły wodę. Po kilku minutach, odsącz je, dodaj śmietanę (albo jogurt – wersja light), dodaj pieprz i gotowe. Najlepiej smakuje mi na zimno :)
 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. klee

    9 lipca 2010 o 20:46

    A to co zajęło Ci aż pół dnia ? Bo w sumie zopisu nie wynika aby przygotowanie tak długo trwać miało :)

     
  2. klee

    9 lipca 2010 o 20:47

    Ale smakowe, nie powiem

     
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook