RSS
 

Karotki

07 lip

I tak oto po dłuższej przerwie mam przyjemność zaprezentować Ci przepis na babeczki marchewkowe z miodem i orzechami nerkowca :)

Składniki:
250g marchewki
100g orzechów nerkowca
250g mąki
180g masła
3 łyżki rodzynek
5 łyżek miodu
2 duże jajka
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
przyprawy (cynamon, imbir, sól)
[Listonic]

Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Orzechy nerkowca i rodzynki siekamy na drobne części. Jeśli masz kandyzowany imbir, posiekaj również kilka pałeczek na drobne części i dodaj. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia, 1 łyżeczką cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru i szczyptą soli do miski. Dodaj posiekane orzechy nerkowca i rodzynki i dokładnie wymieszaj. W osobnej misce utrzyj masło mikserem na wysokich obrotach. Gdy masa stanie się kremowa i gładka, zmniejsz obroty jednocześnie dodając żółtka, a następnie miód. Dodawaj do masy stopniowo suchą mieszankę, ciągle dokładnie mieszając, a na końcu dodaj startą marchewkę. Miksuj aż do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie ubij białka na sztywną pianę i połącz z masą delikatnie mieszając. Ciasto wyłóż do papilotek w blasze na muffiny i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni na około 25 minut. Babeczki podajemy oprószone cukrem pudrem.
 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. klee

    9 lipca 2010 o 20:48

    Fajne foto, ta zieleń mi się podoba, ale zamiast truskawy dałabym jaki plaster limonki albo cytryny

     
  2. Paweł

    24 lipca 2010 o 14:05

    będzie w kolejnym przepisie ;)

     
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook