RSS
 

Vegeniki

09 cze

Zastanawiasz się, dlaczego naleśniki z warzywami? A dlaczego nie? W końcu to tydzień z alternatywnymi połączeniami warzywnymi :) Jeśli można spróbować czegoś nowego, dlaczego nie zaryzykować? Poeksperymentujmy w kuchni!

Składniki:
Naleśniki (ok.12 sztuk):
4 rzodkiewki
1/2 papryki czerwonej (słodkiej)
1/2 ogórka zielonego
1/2 pomidora
1/2 cebuli
4-5 oliwek czarnych
3-4 oliwek zielonych
1-4 plastry papryki japaleno
2 szklanki piwa
2-4 szklanki mąki
2 jajka
zioła prowansalskie
pieprz, sól
olej

Sos śmietanowy:
1 opakowanie śmietany 12%
1/2 jogurtu naturalnego
zioła prowansalskie / bazylia
pieprz, sól
[Listonic]

Najpierw roztrzep jajka, dodaj piwo, mleko, mąkę, szczyptę soli i dokładnie wymieszaj, by nie powstały grudki. Do tak powstałego ciasta dodaj wszystkie drobno pokrojone warzywa, zioła, przyprawy (w ilości według uznania, ale naleśniki wychodzą lepsze przy większej ilości przypraw i warzyw – większej=do 2 łyżeczek) i również dokładnie wymieszaj. Tak oto powstały mix rozlewać po chochli na patelni z rozgrzanym olejem na rumiany kolor z obu stron.

Śmietanę, jogurt, przyprawy i zioła dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji i według uznania doprawić.
Naleśniki można podawać również z sosem morelowym na ostro.

 
Komentarze (3)

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. RaV

    9 czerwca 2010 o 20:51

    Pawle, jakiś przepis z dużą ilością białka ;-), albo jakiś posiłek przedtreningowy z makaronkiem ;-)
    Wierny fan :D

     
  2. Paweł

    9 czerwca 2010 o 23:09

    Pomyślę, ugotuję, zamieszczę :)

     
  3. ~Kazimierz

    18 czerwca 2013 o 22:36

    brzmi wspaniale, aż mi ślinianki radośnie zapulsowały! :)

     
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook