RSS
 

Coco Jambo

31 maj

W ramach wyjątku ostrego tygodnia upiekłem te oto muffinki mojej Mamie na Dzień Matki, bo ostrych potraw nie lubi. Podczas pieczenia muffinek pobiegłem jeszcze do kwiaciarni po kwiatka i zdążyłem wrócić zaraz przed powrotem Mamy do domu. Smakowało :)



Składniki:

Ciasto:
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki otrębów owsianych
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki syropu ananasowego (z puszki)
100g jogurtu naturalnego
1 jajko
1 puszka ananasa w kawałkach (syrop odsączyć)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
kilka kropel aromatu ananasowego

Posypka:
1/2 szklanki wiórków kokosowych
[Listonic]

Wykonanie ciasta jest banalnie proste. Wszystko dzieje się w 2 naczyniach. W jednym połącz wszystkie suche składniki – mąkę, cukier, wiórki, otręby, proszek do pieczenia i sodę; a w drugim mokre – olej, syrop, jogurt, aromat i roztrzepane jajko. Teraz dodaj suche do mokrych (choć możesz i odwrotnie, ale tak jest wygodniej) i wymieszaj, ale tylko do połączenia składników. Powiem nawet, że grudki są mile widziane :) Teraz dodaj drobno pokrojone kawałki ananasa. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodawaj na przemian po łyżce mąki, otrębów i wiórków, aż masa będzie miała bardziej zwartą konsystencję. Tak powstałą masę nałóż do formy na muffinki wyłożonej papilotkami (do ok. 1 cm poniżej brzegu papilotki), posyp obficie wiórkami kokosowymi i włóż do piekarnika na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do ok.200 stopni. Po upływie 20 minut włącz termoobieg i piecz jeszcze do 5 minut. Następnie wyjmij formę i odstaw ją do ostudzenia. 

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook