RSS
 

Chilllijki

25 maj

Składniki:
3 gorzkie czekolady (po 100g)
2 jajka
3/4 szklanki cukru (1/4 trzcinowego, 1/2 białego)
1 szklanka mąki
10dag rodzynek
4 łyżki rumu
4 łyżki masła
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
1/3 łyżeczki soli
do 1 płaskiej łyżki stołowej mielonego chilli

W rondelku podgrzej – ale nie gotuj – rodzynki i rum, po czym je odsącz i odstaw do ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuść masło i ok.18 dag czekolady, po czym również odstaw masę do ostygnięcia. Jajka ubij z cukrem (najlepiej mikserem), a pod koniec dodaj łyżeczkę cukru wanilinowego. Następnie powoli wlewaj ostudzoną mase czkoladową, ciągle ubijając. Do osobnego pojemnika przesiej przez sito mąkę, chilli, proszek do pieczenia i sól. Taki mix wsypuj powoli do masy, cały czas mieszając. Następnie dodaj rodzynki i drobno posiekaną resztę czekolady. Małą łyżeczką wykładaj na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do pierkarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut. Po upieczeniu odstaw ciastka na chwilę do ostygnięcia.

Teraz: co się tyczy ilości chilli w ciastkach: w różnych przepisach czytałem, że daje się do 2 łyżek. Po 1 łyżce chilli nie czułem jednak w surowym cieście prawie wcale, dodałem więc jeszcze pół. Jeśli nie lubisz bardzo, bardzo ostrych ciastek, nie rób tego samego – chilli czuć wyraźnie dopiero po upieczeniu ciastek :) Tak więc wydaje mi się, że do 1 płaskiej łyżki stołowej chilli to idealna ilość, ale to już kwestia indywidualna.

Powodem, dla którego zdecydowałem się na te ciastka są urodziny Pawła, który zaprosił mnie na imprezę, na której jednak nie mogę być, ponieważ mam zjazd na uczelni… Ciastka wysyłam zatem pocztą, oby doszły na czas! :)

Ciastka nazwałem na cześć mojej drużyny siatkówki CHILLLI, bo sądzę, że idealnie
ją odzwierciedlają. Jesteśmy słodcy jak czekolada, ale potrafimy też
dać popalić przeciwnikom! ]:->

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. Kamilo

    15 lipca 2011 o 01:32

    Paweł upiecz je kiedyś dla mnie:D

     
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook